Уникална операция на новородено.

Детска хирургия Пирогов. В света са известни само още 26 подобни случая. Уникална операция на новородено.

Клиниката по детска хирургия в болница „Пирогов“ извърши уникална операция на бебе два дни след неговото раждане. В света са известни само още 26 подобни случая. Новороденото е с множество аномалии и без един бял дроб. В допълнение детето е с гръбначни, сърдечни и съдови малформации, както и с прекъснат хранопровод.

Екипите на детска реанимация, детска операционна и детска хирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ извърши сложната в технически условия хирургична интервенция по възстановяване на хранопровода, след предварителна подготовка. Операцията e проведена под ръководството на д-р Цветко Георгиев, началник на отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии. В екипа участват хирурзите проф. д-р Христо Шивачев и д-р Михаил Димитров, както и анестезиолозите д-р Албена Атанасова, д-р Нели Здравкова и медицинските сестри Петя Джамбазова и Гергана Гегова.

Следоперативният период преминава гладко и без усложнения като бебето е екстубирано, стабилизирано и захранено през устата по предварителен план. Новороденото вече е изписано от най-голямата болница за спешна медицинска помощ в страната.

Клиниката по детска хирургия на болница „Пирогов“ пожелава на семейството весели празници и остава на разположение за подкрепа и помощ при необходимост от такава!

#ДетскаХирургияПирогов