Светила в хирургията от „Пирогов” и ВМА спасиха живота на 4-месечно бебе.

Светила в хирургията от „Пирогов” и ВМА спасиха живот на четитри месечно бебе.

Детският хирург д-р Цветко Георгиев от „Пирогов” и проф. Никола Владов от ВМА спасиха момиченце на 4 месеца. В първите дни на 2018 година светилата извършиха резекция на черен дроб. Причината беше голяма туморна формация, обхващаща половината от черният дроб и запълваща цялата коремна кухина на детето. Образуванието, с размери колкото детска главичка е открито случайно а родителите и детето веднага са насочени към специалисти в София. Те от своя страна препращат случая към д-р Цветко Георгиев от „Пирогов”. Изследванията показват че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-скоро. Обичайната практика с подобни хемангиоми е да се изчака детето да порасне и тогава да се пристъпи към оперативна намеса. В този случай обаче големината на тумора не позволява подобно изчакване. Д-р Георгиев коментира: „Поради спецификата на тумора се обърнах към проф. Владов. Тук бяхме лимитирани от към време! Стабилизирахме състоянието на детето, подготвихме го за операция и я направихме.”. Проф. Никола Владов подчерта, че такава операция е предизвикателство, независимо от опита. Според д-р Георгиев по-подходящ хирург от проф. Владов няма: „Видяхме в действие една великолепна техника!”, коментира детайли за работата на проф. Владов, детският хирург д-р Георгиев.
Усилията, и сътрудничеството между двамата специалисти доведе до колаборация между отделните болници и краен резултат – спасяване живота на малката пациентка. Проф. Владов отбеляза, че с всеки изминат път и случай, сътрудничеството между двете болници става все по-добра. „Като събрахме двата опита се получи това! Тази колаборация ще направи възможно децата да бъдат лекувани в България. Мисля, че това е пътят за колаборация на болниците”. Той постави и висока оценка на новите подобрени след ремонтите условия за работа в „Пирогов”.
Седмица по-късно детето е изведено от детската реанимация. В момента то се възстановява в Отделение по хирургия на новороденото и вродените аномалии на „Пирогов”, където за него се грижат д-р Цветко Георгиев и екипа му. Прогнозата на лекарите за бъдещето на детето е благоприятна. Предстои и да води напълно нормален живот.

Репортаж на ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА:

1 Trackback / Pingback

  1. Специалисти от ВМА и Пирогов, успешно оперираха 10-годишно дете с рядък тумор.

Коментарите са заключени