Детска „Библиотека малък герой” в Пирогов.

Детска „Библиотека малък герой” в Пирогов.

Днес, 2 април 2022 г., на Международния ден на детската книга, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ обяви създаването на „Библиотека Малък герой“. Тя ще действа на територията на всички клиники и отделения, където се приемат и лекуват деца от 0 до 18 годишна възраст.

Сред първите, които подкрепиха инициативата на лечебното заведение и дариха десетки книги, са издателствата – „БАРД”, „Ентусиаст”, „Изток-Запад”, „Кибеа”, „Пан”, „Рибка”, „Труд”, „Фют” и книжарници „Сиела”.

На специално организирано събитие по случай празника на детската книга, даренията приеха проф. д-р Иван Поромански – изпълнителен директор на болницата, проф. д-р Христо Шивачев – заместник изпълнителен директор по медицинската дейност и началник на Клиниката по детска хирургия, както и г-жа Маргарита Стоянова – главна медицинска сестра. Присъстваха още старши медицински сестри от детските отделения на болницата, както и представители на част от издателствата.

„Благодарение на помощта, която ни оказвате, дарявайки тези книги, имаме възможност да направим престоя на малките пациенти по-лек и не толкова травмиращ. Вярвам, че книгите ще заместят поне малко смартфоните.”, каза проф. д-р Иван Поромански.

Проф. д-р Христо Шивачев

„Това което сега искаме да доразвием – да дадем книгите в ръцете на децата, психо-социалната подкрепа и да ги научим че има нещо различно и болницата не нещо толкова страшно. Почти към всяко отделение има изграден или ще бъде изграден с новите ремонти, кът за деца, така че библиотеките реално ще бъдат възможно най-достъпни за децата.”, коментира проф. д-р Христо Шивачев.

„В интерес на истината, когато минете, всяко дете нещо е взело рисува си, чете си, занимава се с нещо.”, добави началникът на Клиниката по детска хирургия проф. д-р Христо Шивачев.