Второ участие за д-р Елена Иванова в експедиция до Антарктида.

Второ участие за д-р Елена Иванова в експедиция до Антарктида. Детска хирургия, Пирогов

Общото между последните две български атлантически експедиции е името на един лекар от екипа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

От 2014 г., доктор Елена Иванова е анестезиолог в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение с ръководител доц. Богдан Младенов. Преди да бъде привлечена към екипа на най-голямата болница за оказване на спешна помощ в страната, тя завършва Медицинския университет в София с отличен успех. Има множество специализации в Белгия, Австрия, САЩ, Франция и Словения, както и участия в множество международни конференции. Взима участие в международни клинични проучвания, засягащи лечение на болката и чернодробна недостатъчност. Докторската си степен младата лекарка получава след успешна защита през 2022 г.

Д-р Елена Иванова
Снимка: 31-ва Българска антарктическа експедиция

От 2014 г. и до момента д-р Елена Иванова е пистов лекар в ски-курорт Банско съвместно с Планинска Спасителна Служба към Български Червен Кръст. През последните две години тя е лекар-доброволец в мероприятия за деца с увреждания към “ParaKids” (от 2020 г.) и е одобрена за лекар-доброволец през 2022 г. към международната хуманитарна организация „Лекари без граници“ (Médecins Sans Frontières).

Снимка: 31-ва Българска антарктическа експедиция

Благодарение на своята медицинска експертиза за справяне в спешни и критични състояния, добра физическа подготовка при трудни зимни условия, интереси в областта на медицинската наука, колаборативен характер и немалка доза приключенски дух, д-р Елена Иванова се включва в качеството си на лекар към  юбилейната 30-та Българската Антарктическа Експедиция в периода януари-март 2022 г.

Пироговската лекарка е поканена от проф. Христо Пимпирев да се присъедини като лекар и в настоящата 31-ва Българската Антарктическа Експедиция на о-в Ливингстън, Антарктика. Част от медицинската работа, която тя извършва в момента включва периодични прегледи и следене на жизнени показатели на българските полярници в експедицията, което е съпроводено и с активна полева работа заедно с учените в хода на техните проучвания.

Снимка: 31-ва Българска антарктическа експедиция

По същество, Българската Антарктическа База представлява само поддържаща се общност, в която ценностите за споделеност, солидарност и грижата за другия в колектива са неотменни. Всеки участник в експедицията живее с разбирането, че те са също толкова важни, колкото и грижата за самия себе си.

Снимка: 31-ва Българска антарктическа експедиция
Снимка: 31-ва Българска антарктическа експедиция
Снимка: 31-ва Българска антарктическа експедиция
Снимка: 31-ва Българска антарктическа експедиция

Към днешна дата, всички 27 души от екипа се чувстват добре и работят отдадено и със страст върху проектите си.

Припомняме, че в предишна експедиция до ледения континент наш представител беше д-р Албена Атанасова.

#ДетскаХирургияПирогов

#ВремеЕзаМедицинскаНаука

#Антарктида