Програма „Детско здраве” празнува своя юбилей!

Програма „Детско здраве“ празнува своя юбилей!

На 6 октомври 2022 г. националната програма „Детско здраве“ на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ отбелязва своята десета годишнина.

Съвместната инициатива на болница „Пирогов“ и Столична лекарска колегия на Български лекарски съюз има за цел да предостави безплатен, бърз и лесен достъп на деца до медицински специалисти с висока експертиза. През годините, профилактичните прегледи по програмата са извършвани в цялата страна като броя на децата, възползвали се от възможността да получат медицинска консултация по проекта надхвърля 18 500. Много от малките пациенти на националната програма „Детско здраве“ получават лечение, както и съответното проследяване до тяхното оздравяване. 

Традиционно прегледите се извършват от експерти в областите на детска урология, УНГ болести, очни болести, детска хирургия, детска ортопедия и травматология, детска кардиология, детска неврохирургия. Специалист в областта на образната диагностика винаги оказва съдействие за прецизната диагностика и планиране на лечението на малките пациенти.

След две годишна пауза, наложена от Covid-19, през лятото на 2022 г. програмата е възстановена, а по-късно и разширена, като пациентите имат възможност да се възползват от безплатни консултации и в допълнителни области на медицината като дерматология, ендокринология, неврология и АГ. По случай юбилея, в конферентната зала на Клиника по детска хирургия, наименувана на един от основателите на детската хирургия в болница „Пирогов“ – проф. Ангел Боянов, бе извършен водосвет за здраве.