Недесцендиране на тестиса

◼ Скрит тестис ◼ Подвижен тестис ◼ Вода в тестиса ◼ Травма на тестиса
Отговори
MonikaI
Мнения: 2
Регистриран: 29 май 2016, 22:23

Недесцендиране на тестиса

Мнение от MonikaI » 29 май 2016, 23:22

Здравейте, имам син на 2 години и 11 месеца. Когато беше на 11 месеца установиха, че единият тестис липсва. Не можеха да го локализират с ехограф. На година и 3 месеца в болница Токуда, без ехографски преглед, докторката беше категорична, че тестит има и той си е на мястото. Преди седмица бяхме в Пирогов на преглед при д- р Момчилов, който потвърди, че въпросният тестис го няма. На ехографа се видя образование с размери около 3,3 мм, но не бяха сигурни дали това в тестис или част от ингвиналния канал. Докторът ни даде направление за сцинтиграфия, за да може неоперативно да се установи наличието или отсъствието на тестис.
Въпросът ми е за дете на 3 години, как би се извършило това изследване и дали въобще е подходящо за толкова малко дете.
Да потърсим ли второ мнение и ако да,къде?

Благодаря предварително

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Недесцендиране на тестиса

Мнение от професор Бранков » 05 юни 2016, 13:53

Извинете че забавих отговора си.
Сцинтиграфия с радиоактивно вещество може да даде отговор на въпроса. Но при малко дете това изследване е трудно осъществимо. По-добре е ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Или ехография при опитен специалист - в Пирогов това е д-р Добриков. Ако дойдете във вторник в Токуда ще ви прегледаме с моя асистент д-р Златанов. Друг вариант е тъпсене на тестиса с лапароскопия - това също може да стане в Токуда.

Обаче, какъвто и да е резултатът, трябва да се извърши оперативна ревизия и ако се намери тестис да се смъкне на мястото му. Ако има само зачатъци - те се премахват поради опасност от злокачествено израждане.

Потърсете ме на 0888 373 857 да се уговорим.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

MonikaI
Мнения: 2
Регистриран: 29 май 2016, 22:23

Re: Недесцендиране на тестиса

Мнение от MonikaI » 07 юни 2016, 09:39

За другия вторник 14/06 записахме час при доктор Златанов в болница Токуда. Ще обърнем внимание и на второто мнение от ехографското изследване. В Пирогов ехографът беше при Доктор Добриков, който не беше сигурен дали се локализира тестис. След това и Доктор Минова го погледна и опипа и каза, че със сигурност има тестис. За това ще изчакаме какво ще каже и Доктор Златанов в Токуда, след това да може да се назначи някаква интервенция. Благодаря Ви за отговора и ще Ви държа в течение след прегледа в Токуда.

Поздрави

Отговори