Асансьорни тестиси при дете на 4 год 9 мес

◼ Скрит тестис ◼ Подвижен тестис ◼ Вода в тестиса ◼ Травма на тестиса
Отговори
Victoria
Мнения: 1
Регистриран: 31 мар 2015, 00:57

Асансьорни тестиси при дете на 4 год 9 мес

Мнение от Victoria » 31 мар 2015, 01:36

Здравейте, Професор Бранков!
Синът ми е на 4 год и 9 мес. Още от бебешка възраст установих, че тестисите му не са в скротума. След това правихме 2 консултации с лекари, които ни успокоиха, че тестисите не са задържани а са асансьорни и има голяма вероятност да спаднат от самосебе си до 4 годишна възраст. При което аз изтласках този проблем от съзнанието си. Но промяна в състоянието на детето няма. Преди няколко дни майка ми случайно ми напомни за проблема, след което изчетох десетки материали в интернет и изпаднах в ужас да не би да съм закъсняла с вземането на мерки.
Още на следващия ден, т.е. вчера, посетихме болница Токуда. Лекарят ни предписа терапия с pregnyl 1500 E * 1 флакон седмично за 3 седмици. Каза да отидем на контролен преглед след 1 месец и след това отново когато навърши 6 години. Също така спомена, че до пубертета детето може да стои с такива тестиси.
Обективното състояние е:
"Ляв тестис - палпира се в ляво скротално, десен тестис - палпира се в дисталната част на десен ингвинален канал, слиза скротално."
След като се прибрахме от прегледа отново започнах да чета в интернет и така открих вашия форум. Моля да ме извините за подробната информация, но съм много притеснена. Почти навсякъде чета, че операция трябва да се направи до 5 години, а много малко ни остава до тогава. Моля Ви, дайте ми съвет как да процедираме!!!
Благодаря предварително!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Асансьорни тестиси при дете на 4 год 9 мес

Мнение от професор Бранков » 01 апр 2015, 15:30

Асансьорните тестиси са спорна тема и аз имам различна позиция от тази на детските уролози. От моя личен опит и от световната литература съм убеден, че когато тестисът се движи нагоре-надолу и по-често има тенденция да стои високо извън торбичката, значи има конкретни анатомични причини за това. Хормоналните инжекции могат да го смъкнат, но причините остават. А една хирургична причина се лекува с ... хирургия.

Аз смятам, че проблемът трябва да се реши докъм петата годишна възраст на детето. Колкото по-дълго тестисът лежи в непоходяща среда, толкова по-големи са шансовете за увреда. Ако се обърнете към мен за консултация аз ще предложа оперативно фиксиране на тестиса към торбичката. Операцията не е сложна и спестява много проблемни моменти.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори