Хидроцеле

◼ Скрит тестис ◼ Подвижен тестис ◼ Вода в тестиса ◼ Травма на тестиса
Elena
Мнения: 1
Регистриран: 27 юли 2005, 13:08
Контакти:

Хидроцеле

Мнение от Elena » 27 юли 2005, 13:14

Здравейте,

Имам син на четири години. От доста време той е с хидроцеле, но въпреки препоръките на личния лекар, не се решаваме на операция. Наложителна ли е такава интервенция?

Потребителски аватар
д-р Стоилов
Модератор
Мнения: 36
Регистриран: 15 юли 2005, 14:48
Местоположение: София
Контакти:

Re: Хидроцеле

Мнение от д-р Стоилов » 28 юли 2005, 14:30

Elena написа:Здравейте,

Имам син на четири години. От доста време той е с хидроцеле, но въпреки препоръките на личния лекар, не се решаваме на операция. Наложителна ли е такава интервенция?
Препоръката на вашия личен лекар е правилна.
Събирането на течност около тестиса /хидроцелна киста / е най-често вродено състояние в детската възраст,следствие на незатваряне на канал,през който тестиса слиза в скротума през вътреутробното развитие.При поголяма част от момчетата това "каналче " се затваря,но при друга част от децата то остава отворено.Получава се комуникация с коремната кухина и нормалната перитонеална течност прониква около тестиса.Когато е в по-голямо количество тази течност оказва компресия върху тестиса и може да въэпрепятства нормалното му развитие.Това е така нареченото комунициращо хидроцеле.
Това е рутинна оперативна интервенция за нашите клиники.
Не бива да изчаквате.
Заповядайте,ще направим необходимото.

Поздрави от д-р Стоилов

ELIAND
Мнения: 4
Регистриран: 28 юли 2005, 10:58

Мнение от ELIAND » 05 авг 2005, 16:31

А кога се развива това заболяване? Синът ми е на 1,3 месеца и се интересувам дали има някаква опастност да се развие от тази възраст нататък тази аномалия...

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Кога се появява хидроцеле

Мнение от професор Бранков » 05 авг 2005, 18:01

Здравейте,
както д-р Стоилов писа, при малките деца това е вродено състояние и обикновено се появява след раждането. При някои веднага то стои като балонче, а при други постепенно се изпълва с вода. Тъй като обикновено има връзка с коремната кухина, ние препоръчваме оперативна ревизия с оглед наличието на съпътствуваща слабинна херния.
Терминът за операцията се определя съобразно самото хидроцеле. Ако събраната вода е малко и хидроцелето не се увеличава, има голяма вероятност да се излекува от само себе си към края на първата година.
При по-големите деца (без да говорим за мъжете) появата на хидроцелето говори за някакъв процес в тестиса, тоест то е вторично поради травма, възпаление (орхиепидидимит), усукване на тестиса или на неговите придатъци (торзио), а крайно рядко поради тумор.
Всичко това се диагностицира от специалист - детски хирург или детски уролог.
В някои случаи състоянието настъпва спешно и е нужно да се вземе бързо решение за операция.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

ggb

Мнение от ggb » 16 авг 2005, 19:42

Здравейте, прочетох вашите компетентни отговори относно това заболяване при децата. Как стоят нещата с мъжете? Това заболяване при тях опасно ли е? Преди 1 година мъжът ми започна да чувства болки в лявата част близо до слабините надуваше се съвсем леко и след време спадаше. Но преди около 6 месеца левият му тестис се наду доста и започна да го боли, след консултация с лекар, му поставиха диагноза вода в тестиса и препоръчаха операция. Има ли опасност операцията, да му навреди на възможността за бъдещо поколение, а на здравето? Какъв е периода на възстановяване след това? Докога може да отлага тази операция? Накакви други усложнения могат ли да се появят? Благодаря ви за отделеното време!

Потребителски аватар
Meli
Мнения: 2
Регистриран: 25 юли 2005, 23:43
Местоположение: Пловдив

Мнение от Meli » 17 авг 2005, 13:27

ggb написа:...Преди 1 година мъжът ми започна да чувства болки в лявата част близо до слабините надуваше се съвсем леко и след време спадаше. Но преди около 6 месеца левият му тестис се наду доста и започна да го боли, след консултация с лекар, му поставиха диагноза вода в тестиса и препоръчаха операция. Има ли опасност операцията, да му навреди на възможността за бъдещо поколение, а на здравето?...
Надявам се колегите да не ми се сърдят, че ще отговоря - напротив, отлагането на операцията може да се отрази негативно върху фертилните му възможностти (способността да има деца). Натискът, който събраната течност оказва върху паренхима на тестиса, му пречи да работи нормално. Дали вече има увреждания върху процеса на образуване на сперматозоиди (сперматогенеза) може да се провери с едно просто изследване - нарича се спермограма.

Предлагам едно четиво - Хидроцеле.

Отлагането на операцията е вредно за здравето му и конкретно за фертилността му. И колкото повече отлага, а той вече е изгубил 1 година, толкова по - зле се очаква да става. Мъжете се страхуват от операция, от игли, от болка, изобщо - изисква се да им се окаже натиск, за да вземат правилното решение. :)

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

За Мели и другите гости

Мнение от професор Бранков » 18 авг 2005, 13:09

Здравейте Мели,

благодаря за отговора, който аз не изпратих навреме заради отпуската си.
Спокойно се намесвайте, ако има нужда. Форумът е за това, да има различни мнения.

Ние тепърва набираме скорост и се надявам да става все по-интересно.
:D
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Деси Стоянова

моля Ви дайте съвет

Мнение от Деси Стоянова » 05 фев 2006, 22:09

Здрвейте,
синът ми е на 2год.10мес от 5-6 месеца имаме хидроцеле, което се засилва при инфекция в организма. Предната седмица бяхме в спешен център Варна понеже имахме чревна инфекция и когато видяха хидроцелите ме посъветваха да се оперираме ако са минали 6 месеца от появата .
Въпроса ми е при положение,че когато детето е здраво хидроцелето се прибира почти напълно и не е застрашително голямо , да му причинява болка или да му пречи да бяга и тича, може ли да се изчака поне 1 година от появата му ? Това което ме спира в момента за операцията е ,че детето ми не е въстановено загубило е 2 кг има много нисък хемоглобин, а детските урулози (от София) с които съм правила консулт ме посъветваха да изчакам поне 1 год. като го наблюдавам. А във Варна всички ме натискат за операция ? При условия,че се следи за поява на болка, херния и няма нищо на лице. Дали да бързам ? Ако лекалите бяха с едно мнение нямаше толкова много да се чудя, но доста си противоречат. Преди 2 годинин ни се поевиха хематони пак ме посъветваха за спешна операция, но консултите ми от София бяха да изчакам като го пазя от слънце ,слагам лепанки и т.н. резултат е ,че от 5 хематона по тялото и то доста големи сега нямаме нито един
Благодаря Ви предварително за отговора !

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от професор Бранков » 07 фев 2006, 15:38

Здравейте,

хидроцелето не е повод за спешна операция, освен ако не нараства. Някъде към 1 - 1,6 години то би трябвало да изчезне. Но понякога остава, макар и малко, което говори, че има връзка с коремната кухина. Може също да има съпътствуваща херния.
Когато детето се възстанови, изберете си един лекар и се съгласете на операция. Ако пък искате, елате при нас.
Мен може да намерите на 02 952 21 37.

Колкото до хематомите (хемангиоми? - съдови разраствания на кожата) те наистина се разнасят след 2-та година, освен ако няма патологични промени на кръвоносните съдове.

Бъдете спокойна. Тези малки проблеми се оправят.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Гост

Мнение от Гост » 07 фев 2006, 19:00

Благодаря Ви за отговора, след като се въстановим от поредната инфекция която сме хванали от ясла ще Ви потърсим.
Лек ден!

mani
Мнения: 1
Регистриран: 26 юни 2006, 14:20
Местоположение: софия

Мнение от mani » 26 юни 2006, 15:18

Здравейте, синът ми е на 2 години и 6 месеца. Роди се с хипоспадия и само единия тестис се беше смъкнал. Другия е все още високо. На 2 годинки го заведохме в Пирогов при хирург, който ни каза да отидеме пак след 2.6 м, а мнението на уролога беше, че би трялвало това да се направи по-рано и в урологията, защото имало вероятност да стане асансьорен. Не знам да ли е бил прав? През февруари го оперираха от хипоспадия и след това му махнаха и качулката. Сега му предстои операцията на тестиса. Интересува ме докога може да се изчака с тази операция и кога е по-добре да бъде направена през лятото или да изчакаме до есента.
Благодаря Ви предварително

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от професор Бранков » 27 юни 2006, 14:19

Здравейте, Мани!
Моят съвет е да побързате с операцията на тестиса. Вие имате възможност да изберете между детските уролози и нас - детските хирурзи. Такива операции правим ежедневно.
По принцип смъкването на задържания тестис трябва да стане до две годишна възраст. Но и сега не е фатално.
Изберете си време, което е удобно за Вас и ме потърсете.
Тъй като моята секретарка е болна, по-лесно ще ме откриете на 0888 373 857.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

revtimova
Мнения: 1
Регистриран: 31 окт 2006, 12:35

Мнение от revtimova » 31 окт 2006, 12:55

Здравейте!
Синът ми е на 1 година и 1 месец. Когато беше на възраст 1 месец педиатърът установи, че има хидроцеле. Каза, че водата ще се резорбира от само себе си. Това не се случи и сега ще посетим уролог. Единият тестис е по-голям, но не винаги. Понякога като сваля памперса и виждам, че и двата тестиса са свити и изглеждат почти еднакви (обикновено когато на детето му е хладно). Малко след това обаче, примерно във ваната където водата е топла, кожата около тестисите отново се отпуска и пак разликата между двата е голяма. Това хидроцеле ли е? Или по-точно, възможно ли е да има хидроцеле, но от време на време почти да не си личи?
Предварително благодаря!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от професор Бранков » 31 окт 2006, 17:27

Възможно е да има т.н.комунициращо хидроцеле, при което водата в него да намалява или увеличава. Това категорично е за операция.
Възможно е кистичката да е над тестиса - тоест фуникулоцеле, което като се прибере нагоре, се скрива.

Вие се нуждаете от детски хирург. Профилирани детски уролози има само в "Пирогов", докато детски хирурзи има по всички големи болници на България.
Разбира се, ако сте от София, имате право да избирате между двете звена - ние работим заедно.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Visitor

Мнение от Visitor » 28 ное 2006, 16:10

Здравейте!
Пише Ви майка на 11годишно момче от Варна, на което му предстои втора операция на тестисите. На 2 годишна възраст беше опериран от хидроцеле и асансьорен тестис във Варна.
Оттогава не сме имали оплаквания. Но през август след удар от скейт в слабините и болезнен отток бяхме консултирани от уролог, който му постави същата диагноза с препоръка за наблюдение 1-2 месеца. За съжаление положението не се промени. Очакваме ново направление от личния лекар в началото на декември. Мога ли да разчитам на Вашата клиника за предстоящата операция и какъв е редът?

Отговори