Втора операция на тестиса четири месеца след първата

◼ Скрит тестис ◼ Подвижен тестис ◼ Вода в тестиса ◼ Травма на тестиса
Отговори
yordanova
Мнения: 2
Регистриран: 23 май 2013, 19:07

Втора операция на тестиса четири месеца след първата

Мнение от yordanova » 23 май 2013, 19:32

Здравейте доктор Бранков,

На 18 февруари синът ми, на 12г., беше опериран поради усукване на придатък на левия тестис. Операцията беше направена на четвъртия ден след началото на оплакванията. Възстановяването протече нормално.
На контролния преглед след операцията, хирургът забеляза разширени вени над левия тестис, и каза, че трябва да се наблюдават.
Два месеца след този контролен преглед, синът ми има оплаквания от леко "дразнене" както той се изразява в тестиса, като не е сигурен дали е кожата или самия тестис. Заведох го на уролог, за да чуя мнение на друг специалист. Той беше категоричен, че варикоцелето е в степен, в която трябва да се оперира (без да е спешно).
Срещнахме се отново с нашия хирург и той каза, че е готов да направи операцията, но смята, че може да се отложи и да продължим наблюдението.
Каза, че използваната от него техника е да оперира по-високо (в сравнение с от другата приета техника), което според него е по-трудно, но с по-добър резултат.
Имам няколко въпроса:
1. При положениие, че състоянието не е безсимптомно,т.е. детето от време на време има оплаквания, уместно ли е да се изчаква?
2. Кратък ли е срокът между двете операции, от гледна точка на възстановяването на тестиса? По-добре ли е да мине повече време?
3. Какво е мнението Ви за посочената техника, доколкото успях да я обясня? (По принцип имам доверие на хирурга, който го оперира, детски хирург с голям опит e).
4. Чета във форумите за усложнения след тази операция, хидроцеле например, а и двамата лекари ми обясниха, че няма рискове. Така ли е в действителност?

Ще съм Ви много благодарна, ако ме посъветвате, трябва да вземем решение скоро.

Поздрави,
Йорданова

yordanova
Мнения: 2
Регистриран: 23 май 2013, 19:07

Re: Втора операция на тестиса четири месеца след първата

Мнение от yordanova » 27 май 2013, 11:26

Здравейте отново,

Бих искала да допълня предишния си пост, че оплакванията намаляха вследствие на прием на антибиотик за възпаление на епидидима, изписан от уролога - нещо, което не бях споменала в предишния пост.
Но въпросите остават - най-вече дали е по-добре операцията да се направи по-скоро или да се изчака.

Поздрави,
Йорданова

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1822
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Втора операция на тестиса четири месеца след първата

Мнение от професор Бранков » 03 юни 2013, 12:19

Извинете ме, бях извън България. Мога да ви отговоря като прегледам детето. По принцип леките форми на варикоцеле на се оперират веднага. Запишете си час за преглед на 851 00 99
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори