Подвижен тестис
Re: Подвижен тестис
Здравейте отново, проф. Бранков,
Преди време Ви бях писала за операцията на моя син. Опирарахме двата тестиса с ингвинална херния отдясно. Тестисите на 2г. половина се качиха изведнъж в ингвиналния канал. На 3г. го оперирахме, левият тестис си е на мястото,десният се вдигна нагоре и вече 9 месеца стой високо горе до основата на члена. Като че ли до отвора на ингв.канал, не е нито в скртума,нито в канала. Напипваме го с ръка, не е под напрежение, не се и вижда, някак се крие навътре. Молим за Вашето мнение. Притесняваме това,че не е намястото си , а високо горе,извън скротума. Това положение може ли да навреди на развитието на тестиса? Може ли да се развива правилно така. Дали има възможност да слезе сам или ще трябва операция? Дали връзката е къса и затова е така и това сериозно ли е? Извинявам се за многото въпроси, но сме притеснени. Благодаря предварително.
Преди време Ви бях писала за операцията на моя син. Опирарахме двата тестиса с ингвинална херния отдясно. Тестисите на 2г. половина се качиха изведнъж в ингвиналния канал. На 3г. го оперирахме, левият тестис си е на мястото,десният се вдигна нагоре и вече 9 месеца стой високо горе до основата на члена. Като че ли до отвора на ингв.канал, не е нито в скртума,нито в канала. Напипваме го с ръка, не е под напрежение, не се и вижда, някак се крие навътре. Молим за Вашето мнение. Притесняваме това,че не е намястото си , а високо горе,извън скротума. Това положение може ли да навреди на развитието на тестиса? Може ли да се развива правилно така. Дали има възможност да слезе сам или ще трябва операция? Дали връзката е къса и затова е така и това сериозно ли е? Извинявам се за многото въпроси, но сме притеснени. Благодаря предварително.
- професор Бранков
- Модератор
- Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
- Контакти:
Не разбрах, два пъти ли е опериран от дясно! На каква възраст са направени първите операции? А после отново са опериран и от двете страни, нли така?
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !
Не, само веднъж е опериран едновременно и двата тестиса и хернията от дясно. На три години го оперираха, а беше на 2 г. и половина ,когато изведнъж тестисите се качиха в ингвиналния канал. След операцията десният тестис постепенно се отдръпна нагоре. Вече 9 месеца го следим ,но не е слязъл надолу. Стои до основата на члена, не е в скротума, хващеме го с ръка, леко го придърпване надолу и след това веднага се качва нагоре.
- професор Бранков
- Модератор
- Контакти:
Не мога точно да преценя, но може да се наложи повторна операция.
Здравейте...
Имам въпрос, който е свързан със сина ми.
Сега ще стане на 9 години, но тестисите са му подвижни. Имам предвид, че ту са горе ту долу на мястото си. Това нормално ли е?
Когато беше на 1 и няколко месеца ходихме по доктори, защото единия тестис не влизаше, накараха ни да изчакаме още малко преди да предприемем каквито и да е било мерки и след време всичко се нормализира, но сега като го гледаме постоянно се качват и двата нагоре и не са на мястото си в торбичка та, след време пак слизат и така... Много сме притеснени и затова искам и вашето мнение. Благодаря предварително
Сега ще стане на 9 години, но тестисите са му подвижни. Имам предвид, че ту са горе ту долу на мястото си. Това нормално ли е?
Когато беше на 1 и няколко месеца ходихме по доктори, защото единия тестис не влизаше, накараха ни да изчакаме още малко преди да предприемем каквито и да е било мерки и след време всичко се нормализира, но сега като го гледаме постоянно се качват и двата нагоре и не са на мястото си в торбичка та, след време пак слизат и така... Много сме притеснени и затова искам и вашето мнение. Благодаря предварително
Красимира написа: ↑04 яну 2019, 23:35Здравейте...
Забравих да напиша, че като го гледам ми се струва, че торбичката му е много малка и члена ми също не расте като за възрастта му.Това е по мое наблюдение
Красимира написа: ↑05 яну 2019, 00:22Красимира написа: ↑04 яну 2019, 23:35Здравейте...
Забравих да напиша, че като го гледам ми се струва, че торбичката му е много малка и члена му също не расте като за възрастта му.Това е по мое наблюдение![]()
- професор Бранков
- Модератор
- Контакти:
Напълно е възможно да има вторично връщане на тестисите нагоре. Малката скротална торбичка е косвен показател за този проблем - нарича се празен скротум. Не знам по какви критерии съдите за размера на члена, но често при двустранен крипторхизъм са налице и хормонални смущения. Тези неща трябва да се изяснят от детски андролог - такъв имаме в Токуда. Но преди това е важно тестисите да бъдат смъкнати на мястото им. Може да запишете час за мен в Детския център на Токуда на 02 403 4948
Здравейте отново!
Може ли да ни разясните малко повече за тази операция.Вчера бяхме на преглед в Стара Загора и доктора не успя да свали левият тестис в торбичката(на ръка) и това още повече ме притесни.
Притеснявам се също и дали има опасност да бъде нацяло премахнат тестиса, ако нещо е сраснал или това се оправя? Моля ви за отговор
Детето е на 9 години.
Благодаря предварително
Може ли да ни разясните малко повече за тази операция.Вчера бяхме на преглед в Стара Загора и доктора не успя да свали левият тестис в торбичката(на ръка) и това още повече ме притесни.
Притеснявам се също и дали има опасност да бъде нацяло премахнат тестиса, ако нещо е сраснал или това се оправя? Моля ви за отговор

Благодаря предварително
- професор Бранков
- Модератор
- Контакти:
Здравейте,
това че тестисът не може да се смъкна с ръка е типично за диагнозата крипторхизъм. Освен това и малката празна скротална торбичка е категоричен знак. Казах Ви, че детето трябва непременно да се оперира. Няма пречки тестисът да се смъкне свободно при операцията. Тя е много деликатна, трябва да се пазят съдовете и семепровода. Ако дойдете на преглед ще поговорим подробно за нещата.
това че тестисът не може да се смъкна с ръка е типично за диагнозата крипторхизъм. Освен това и малката празна скротална торбичка е категоричен знак. Казах Ви, че детето трябва непременно да се оперира. Няма пречки тестисът да се смъкне свободно при операцията. Тя е много деликатна, трябва да се пазят съдовете и семепровода. Ако дойдете на преглед ще поговорим подробно за нещата.
Здравейте аз съм на 17г и имам подобен проблем въпроса ми е това дали ще премине от само себе си....
- професор Бранков
- Модератор
- Контакти:
Здравейте. Отговорът ми зависи от много фактори. Няма да стане без да Ви прегледам. От това, което установя, има различни тактики. Не става да Ви пиша във форума. Най-добре елате да Ви видя в Детския център на Токуда. Записване на 02 403 4948 или 4000
Какво е заплащането за прегледа
- професор Бранков
- Модератор
- Контакти: