Относно бълхите

Отговори
кали

Относно бълхите

Мнение от кали » 08 авг 2005, 19:41

Здравейте,

Първо, хубава е инициативата за този клуб.
Искам да попитам "Колко време след ухапване от бълха, се появява пъпката /алергичният обрив/".
Синът ми е на 2г. и е наяден целия, пръскахме с какво ли не, но пак има бълхи. Започнах да ги търся и да ги унищожавам физически, и просто искам да си направя сметката, дали тази, която съм убила е виновна за моите пъпки или вероятно има още!
Бихте ли ми казали, също така, какви са реалните опасности от ухапването от бълхи и с какво да мажа детето, за да не го хапят /за момента ползвам "OFF"/
Благодаря предварително!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1849
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

За бълхите

Мнение от професор Бранков » 18 авг 2005, 09:12

Здравейте, Кали,
съжалявам че се забавихме с отговора, но повечето от нас са в лятна отпуска. На морето трудно са окрива Интернет-клуб.

Колкото до бълхите, това е проблем далеч от нас. Насекомите, които ни създават грижи, са кърлежите. През лятото ни затрупват с такива случаи, повечето от които са от компетенцията на личния лекар.

Позволявам си да цитирам един текст, изваден от българска страница. Дано Ви задоволи. (Впрочем в една аптека намерих ефикасен препарат - шпрей за комари и лосион за сърбежа от ухапване. Може да имат и подобни за други насекоми)

Б Ъ Л Х И

Човешката бълха обитава жилищата на хората - подове, легла, дрехи. Тя смуче кръв продължително и в същото време мнократно отделя изпражнения. Женската бълха след оплождането снася за 2-3 месеца 400-450 яйца /на ден по 4-12 яйца/.

Яйцата са дребни /0,5 мм на дължина и пръсна ти поединично. Те най-често попадат между цепнатините на пода. От тях се излюпват личинки, които имат червеовидно удължено и членесто тяло. Броят на телесните им сегменти отговаря на този на възрастната бълха. Те се хранят със съдържащите кръв изпражнения на възрастните бълхи и с други органични отпадъци. След трикратно линеене личинките преминават в стадий на неподвижна какавида.

Какавидите не се хранят и чрез вътрешно преобразуване се превръщат в завършена форма. Продължителността на тези процеси се колебае в широки граници в зависимост от температурата: ембрионалното развитие се извършва за 2 до 12 дни, личинковото - за 5-6 до 200 дни, на какавидата - 6-7 до 240 дни. Възрастната бълха живее 3-4 месеца, а понякога - и до година и половина.

Болестотворното значение на бълхата се проявява в няколко направления.

Като паразит тя смуче кръв от човека и чрез слюнчения секрет предизвиква сърбеж, безпокойство и местно възпаление на кожата.

Преминаването на заразата в кръвта на новия гостоприемник /човека/ най-често става чрез втриване в кожата при разчесване и чрез убождане на кожата от самите паразити, когато устният им апарат е замърсен с бактериалния причинител. Освен чумния бактерий бълхата пренася и бактерия на туларемията. Бълхата представлява и междинен гостоприемник на някои тении и паразитни кръгли червеи.

Борбата срещу бълхите се състои преди всичко в предотвратяване на тяхното развитие. Това се постига с поддържане на чистота в жилището и особено с редовно почистване на подовете, където се намират яйцата, личинките и какавидите на тези паразити. За тяхното унищожаване се използуват успешно различни инсектициди.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Кали

Мнение от Кали » 22 авг 2005, 15:55

Много благодаря за отговора, Д-р Бранков!

Хората са казали "Блажени са незнаещите".
Притесних се много, след като прочетох отговора Ви, и по - специално, че бълхите са приносители на тении, чуми и др. подобни. Синът ми има стомашно разстройство, естествено, като съвестни родители, решихме да му направим микробиологично изследване, предполагам, че чрез него ще установим причините и се надявам бълхите да нямат нищо общо!
Желая Ви повече почивка, отколкото работа, т.е. по-малко болни хора, колкото и амбициозно да звучи!
Бъдете здрав!

Отговори