Симптоми за апендисит
Симптоми за апендисит
Здравейте!
Специални поздравления за този сайт. Най-накрая майките няма да се питаме една друга (в клубовете в dir.бг - не, че не е полезно , но е много важно, че можем да се консултираме със специалист и то без да се налага да ходим в поликлиника или болница.
И аз ще се възползвам от възможността да получа съвет от вас:)
Моят син е на 2г и половина. Ходи на детска ясла. От няколко дни сестрите ми обърнаха внимание, че се оплаква, че го боли коремчето. Показва с пръстче долу в дясно. Първоначално не обърнах сериозно внимание, защото е сезонът на целулозните храни, но въпреки разнообразното меню оплакванията му продължават. Започваме да се съмняваме за апандецит... Но не знаем много за симптомите на това заболяване. Може ли да ни ориентирате за симптоми, на които да обърна внимание, а също и да ме насочите към специалист при когото да заведем детето на преглед.
Предварително благодаря!
Специални поздравления за този сайт. Най-накрая майките няма да се питаме една друга (в клубовете в dir.бг - не, че не е полезно , но е много важно, че можем да се консултираме със специалист и то без да се налага да ходим в поликлиника или болница.
И аз ще се възползвам от възможността да получа съвет от вас:)
Моят син е на 2г и половина. Ходи на детска ясла. От няколко дни сестрите ми обърнаха внимание, че се оплаква, че го боли коремчето. Показва с пръстче долу в дясно. Първоначално не обърнах сериозно внимание, защото е сезонът на целулозните храни, но въпреки разнообразното меню оплакванията му продължават. Започваме да се съмняваме за апандецит... Но не знаем много за симптомите на това заболяване. Може ли да ни ориентирате за симптоми, на които да обърна внимание, а също и да ме насочите към специалист при когото да заведем детето на преглед.
Предварително благодаря!
- професор Бранков
- Модератор
- Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
- Контакти:
Апендисит
Здравейте,
радвам се, че се включвате в нашия форум.
Първо: може да пишете на кирилица.
Второ: на тази възраст острият апендисит не е честа проява.
Вашето дете може да има проблеми с чревната функция
(запек, неподходящи храни, нарушен дневен режим,
стрес в семейството), оттам и неопределените болки.
Трето: в началото острият апендисит при малките деца
наистина започва като неопределено оплакване, с
дифузни коремни болки. За разлика от възрастните, те
късно се локализират долу в дясно. (Лекарят,
който на този етап преглежда детето Ви, трябва да е
запознат добре с материята).
Четвърто: на първа линия са личните педиатри, които надявам
се не са забравили уроците по хирургия. Следват
детските хирурзи (или където няма такива - общи
хирурзи), които определят дали детето трябва да се
оперира, или да престои в клиниката под наблюдение.
Това е, защото с напредване на процеса при децата
клиничните признаци динамично се променят.
Пето: понеже сте от София, единствената Детска хирургия е на
база болницата "Пирогов" и там се работи денонощно.
В големите градове (Пловдив, Варна, Плевен, Стара
Загора, Хасково, Шумен и още някои) също има
обособени клиники и сектори по детска хирургия.
Шесто: основно правило е, децата да се лекуват в подходяща за
тях среда (детско отделение) от специализиран за това
медицински екип.
Надявам се да не стигнете до детски хирург, но в случай на нужда знаете вече къде да ни намерите.
д-р Бранков
радвам се, че се включвате в нашия форум.
Първо: може да пишете на кирилица.
Второ: на тази възраст острият апендисит не е честа проява.
Вашето дете може да има проблеми с чревната функция
(запек, неподходящи храни, нарушен дневен режим,
стрес в семейството), оттам и неопределените болки.
Трето: в началото острият апендисит при малките деца
наистина започва като неопределено оплакване, с
дифузни коремни болки. За разлика от възрастните, те
късно се локализират долу в дясно. (Лекарят,
който на този етап преглежда детето Ви, трябва да е
запознат добре с материята).
Четвърто: на първа линия са личните педиатри, които надявам
се не са забравили уроците по хирургия. Следват
детските хирурзи (или където няма такива - общи
хирурзи), които определят дали детето трябва да се
оперира, или да престои в клиниката под наблюдение.
Това е, защото с напредване на процеса при децата
клиничните признаци динамично се променят.
Пето: понеже сте от София, единствената Детска хирургия е на
база болницата "Пирогов" и там се работи денонощно.
В големите градове (Пловдив, Варна, Плевен, Стара
Загора, Хасково, Шумен и още някои) също има
обособени клиники и сектори по детска хирургия.
Шесто: основно правило е, децата да се лекуват в подходяща за
тях среда (детско отделение) от специализиран за това
медицински екип.
Надявам се да не стигнете до детски хирург, но в случай на нужда знаете вече къде да ни намерите.
д-р Бранков
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !
Благодарност
Благодаря за навременния и обстоен отговор. Освен медицински съвет вашият отговор ни обърна внимание и на нещо още по-важно - като родители да не се ограничаваме само с конкретна симптоматика, а и да се научим на един по-мащабен и всеобхватен поглед... Така неща, които на пръв поглед нямат връзка с конкретен проблем, могат да имат своята важност. И най-главното - емоцията е най-често лош съветник.
Надявам се, да не ни се налага да ползваме скоро лекарска помост, но ако се случи - знаек къде ще открием качествена лекарска помощ.
Надявам се, да не ни се налага да ползваме скоро лекарска помост, но ако се случи - знаек къде ще открием качествена лекарска помощ.
- д-р Стоилов
- Модератор
- Регистриран: 15 юли 2005, 14:48
- Контакти:
Относно диагностиката на острият апендицит
Благодаря ви,че се включвате в нашия форум.Anonymous написа:Интересно ми е как се установява апандисита - чрез опипване, рентгенова снимка или др. и какви са причините за появата му?На каква възраст при децата е най-честа появата му?
Благодаря Ви!
Установяването на заболяването-остър апендицит е комплексен процес.Не случайно хирурзите казваме,че това може да е една от най-трудните диагнози.Това се дължи на понякога нетипичното положение на апендикса в коремната кухина-разположение зад цекума,под черния дроб,дълбоко в малкия таз.Симптомите в тези случаи са различни от типично протичащите при нормално разположение на апендикса.
Основните диагностични методи за поставяне на диагнозата остър апендицит са обстойният преглед и палпация /опипване/ на коремната стена.В типичните случаи съществува болезненост в дясна коремна половина със симтоми на дразнене на перитонеум-болка при внезапно натискане и отпускане на ръката при палпиране в дясна коремна половина.
Инструменталните методи за диагностика на остър апендицит са ненадеждни/рентгенови снимки,абдоминална ехография/Те могат да бъдат обективни едва когато възпалителният процес в апендикса е много напреднал.
Поради трудността в диагностиката в детската възраст дори децата се приемат за клинично наблюдение в болница,за да се следи състоянието им в динамика.
Най-често боледуват децата над 7 годишна възраст,но и това не е практика.
Уверявям ви,че диагнозата понякога е много трудна дори и за нас като лекари.
Съветвам ви при коремни болки с постоянен характер да търсите лекарска помощ.
Ние работим за вас.
А какво означава хроничен апендицит?
Как мога да си махна моят, при положение, че баща ми и чичо ми на едни по-напреднали години едва не си заминаха от този свят, следствие на спукан апендицит? За щастие при баща ми се бе "капсуловал"
Поздравления на Доктор Оги и на всеки съвестен лекар в тази уважавана от мен институция, наречена "Пирогов"
Как мога да си махна моят, при положение, че баща ми и чичо ми на едни по-напреднали години едва не си заминаха от този свят, следствие на спукан апендицит? За щастие при баща ми се бе "капсуловал"
Поздравления на Доктор Оги и на всеки съвестен лекар в тази уважавана от мен институция, наречена "Пирогов"
- д-р Стоилов
- Модератор
- Контакти:
Относно хроничен апендицит.
Здравейте,Шани написа:А какво означава хроничен апендицит?
Макар и значително по-рядко може да се срещне и хроничен апендицит-представлява хронично въэпаление на апендикса причинено от различни нокси.Една от причините за хронифициране на въэпаление в апендикса е наличието на сраствания около апендикуларния израстък.В този случай в сляпото черво влизат изпражнения,трудно излизат обратно в лумена на дебели черва и образуват твърди маси в апендикса подобно на малки грахови зърна наречени стерколити.Те хронично дразнят стената на апендикса и предизвикват хронично възпаление.Друга причина особено при жени може да бъде и хронично възпаление на дясна тръба и яйчник,които също образуват сраствания около апендикса.Тази диагноза се поставя трудно.Необходимо е да се отхвърлят всички други причини за болки в десен долен квадрант на корема.
Не Ви съветвам профилактично да махате апендикса си ,само защото ваши близки са били с остър апендицит.Това крие много рискове за вашето здраве,както при всяка оперативна интервенция,която се извършва излишно.
Поздрави-д-р Стоилов
д-р Стоилов - Благодаря Ви!
Имала съм нееднократни болки в долен десен квадрант и сега(август месец), когато АГ лекар ме увери, че яйчника ми е съвсем наред (няма кисти, възспаления и т.н) си мисля, че те са от апендикса ми. Но поради страх (тогава) не исках да си обърна по-сериозно внимание. А сега страха ми е породен от ада през който мина баща ми (5 операции, само от спукан апендикс ) и сегашното му състояние(пак е с херния). Е - какво ме съветвате да правя?
Имала съм нееднократни болки в долен десен квадрант и сега(август месец), когато АГ лекар ме увери, че яйчника ми е съвсем наред (няма кисти, възспаления и т.н) си мисля, че те са от апендикса ми. Но поради страх (тогава) не исках да си обърна по-сериозно внимание. А сега страха ми е породен от ада през който мина баща ми (5 операции, само от спукан апендикс ) и сегашното му състояние(пак е с херния). Е - какво ме съветвате да правя?
- професор Бранков
- Модератор
- Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
- Контакти:
хроничен апендисит
Шани,
като сравнявам въпросите ти, които засягат болки в кръста и болки в корема, май трябва да дойдеш да те прегледаме основно. Възможно е дисковата херния да предизвиква коремни болки, а може и бъбречен камък да се таксува като болки в кръста, или хроничен апендисит да се приеме за бъбречно заболяване или обратното. Освен това яйчниците са динамична система, вечно продуцират кистички, които също дават сходни симптоми.
Дистанционно не можем да те оправим, затова заповядай.
като сравнявам въпросите ти, които засягат болки в кръста и болки в корема, май трябва да дойдеш да те прегледаме основно. Възможно е дисковата херния да предизвиква коремни болки, а може и бъбречен камък да се таксува като болки в кръста, или хроничен апендисит да се приеме за бъбречно заболяване или обратното. Освен това яйчниците са динамична система, вечно продуцират кистички, които също дават сходни симптоми.
Дистанционно не можем да те оправим, затова заповядай.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !
Камък имам в десен бъбрек. Потвърдено и знам за него.
Все още си мисля, че колкото и да е диманична яйчниковата системата за месец и 1/2 не би могло да е станало киста(примерно). Но за едно сте прад доц. Бранков - ще се наложи да вляза в "бокса" за основен ремонт, че гаранцията ми отдавна изтече и току виж са ме сменили за по 2 на 16г.
Поздрав
Все още си мисля, че колкото и да е диманична яйчниковата системата за месец и 1/2 не би могло да е станало киста(примерно). Но за едно сте прад доц. Бранков - ще се наложи да вляза в "бокса" за основен ремонт, че гаранцията ми отдавна изтече и току виж са ме сменили за по 2 на 16г.
Поздрав
Фен на Star WARS
- д-р Стоилов
- Модератор
- Контакти:
Здравейте Шани,Шани написа:Камък имам в десен бъбрек. Потвърдено и знам за него.
Поздрав
Ето че имате една причина относно болки в десен коремен квадрант-камък в десен бъбрек.Относно смяната за 2 по 16-това е немедицински въпрос.Уверявям Ви ,че 2 по 16 е добра възраст и бих желал дори да имам камък в десен бъбрек,но да съм на същата възраст.
Поздрави-Стоилов
Хроничен апандисит
Форумът е страхотен и много благодаря, че го има. Аз съм доста над детската възраст и може би моят въпрос не е за тук, за което моля предварително да ме извините.Отново искам да попитам за хроничният апандисит - аз съм на 27 г и от доста време имам коремни болки долу в дясно(от около , 10 год.)Проблемите ми не са гинекологични, вече имам 2 деца и гинекологът ми нееднократно ме увери, че всичко е наред.Но болките ми все още се появяват през 2-3м, първоначално са много слаби, постепенно се усилват и след няколко дена изчезват.Възможно ли е да се дължат на хроничен апандисит?
- д-р Стоилов
- Модератор
- Контакти:
Re: Хроничен апандисит
Благодаря Ви ,че се включвате в нашия форум!marychery написа:Форумът е страхотен и много благодаря, че го има. Аз съм доста над детската възраст и може би моят въпрос не е за тук, за което моля предварително да ме извините.Отново искам да попитам за хроничният апандисит - аз съм на 27 г и от доста време имам коремни болки долу в дясно(от около , 10 год.)Проблемите ми не са гинекологични, вече имам 2 деца и гинекологът ми нееднократно ме увери, че всичко е наред.Но болките ми все още се появяват през 2-3м, първоначално са много слаби, постепенно се усилват и след няколко дена изчезват.Възможно ли е да се дължат на хроничен апандисит?
Възможно е Вашите болки да се дължат и на хроничен апендицит.Понякога апендикса вродено може да бъде по тесен и дълъг и в резултат на непрекъснатото дразнене в него от стерколити/твърди изпражнения ,които влизат в апендикса и трудно излизат/ и непрекъснато дразнейки стената на органа водят до хронично възпаление.В такива случаи може да се предприеме апендектомия-премахване на апендикса.
Поздрави от д-р Стоилов