хроничен запек

Отговори
вени

хроничен запек

Мнение от вени » 03 окт 2005, 18:53

Здравейте, когато сина ми беше на 1,5г искара тежък ентероколит. От тогава /сега е на 4,8г/е с хроничен запек- ака на 2-3 дни. Отначало ползвах лаксативни шоколадчета, импортал но гастроентеролог ми препоръча да наблегнем на диета защото организма привиква към разхлабавщите. С помоща на подходящи плодове успява да се исхожда по-честичко. Интересувам се нуждае ли се от някакво лечение и какво проблеми би имало детето в бъдеще?

Гост

Мнение от Гост » 04 окт 2005, 19:59

И аз имам същия проблем с моята дъщеричка.Ние акаме през ден .Видяла съм се в чидо какво да правя.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Хроничен запек

Мнение от професор Бранков » 05 окт 2005, 17:31

Здравейте,
Отговарям и на двата въпроса. Ще започна отдалеч.
Първо: нарушенията в изхождането при новородените е свързано с чисто хирургични проблеми и се налага спешна операция.
Второ: не особено тежките нарушения при кърмачето също се свързват с такива проблеми, което изисква специални изследвания - рентген, хирургична биопсия. Някои евентуално впоследствие се оперират.
Трето: видът на храненето също води до запек. Най-добра е майчината кърма. В противен случай може да се прояви алергия към чуждите белтъци.
Четвърто: Има функционални нарушения на чревната моторика, които трудно се доказват, но се лекуват предимно с хранителен режим.
Пето: при по-големите деца хроничният запек може да е свързан също с хирургични проблеми (стеснение на ануса, цепки или язвички по правото черво, разширено или много дълго сигмоидно черво и прочее), но по-често се причинява от стрес, неправилен хранителен и дневен режим.
Тези проблеми изискват изследване и лечение в болнична обстановка - детската клиника по гастро-ентерология на Александровска болница или детска хирургия "Пирогов".

Това беше възможно най-краткия и подробен отговор.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори