Упорит запек

Отговори
Петя Иванова
Мнения: 4
Регистриран: 08 май 2010, 15:15

Упорит запек

Мнение от Петя Иванова » 08 май 2010, 15:37

Здравейте д-р Стоилов,

бебето ни е на 2 месеца и 10 дни. Когато се роди, в болницата акаше по 3-4 пъти на ден (беше изцяло на изкуствено хранене, кърмата ми слезе по-късно). Откакто се прибрахме у дома, започнах да го храня с Нан 1 и оттогава спря да се изхожда. Лекарят му предписа Лактулоза МИП по 5 мл. дневно и дори и така, пак акаше на третия ден. По препоръка на педиатъра сменихме млякото на Нан сензитив, но нямаше подобрение, после на Аптамил Комфорт (през това време вече го кърмех и го дохранвах с тези млека), но положението оставаше същото, детето не акаше, а на 2-рия-3-тия ден започваха неефективните напъни и постоянен рев. Давахме Лактулоза през 3-4 дни и само така се изхождаше, изпражненията му бяха кашести и много обилни. Отново педиатърът ни посъветва да сменим млякото, този път с Фризовом. Започна да се изхожда нормално едва когато кърмата ми се беше увеличила като количество и го дохранвах с Фризовом. Изхождаше се след всяко хранене. За нещастие това продължи само две седмици. След това изведнъж отказа да суче. Дърпаше се, извиваше глава и плачеше. Мъчихме се така 2 седмици и приключихме с кърменето. Като останахме само на Фризовом, запекът отново започна. Останахме само на Фризовом 3 седмици, през които акаше само с Лактулоза, кашести изпражнения. Педиатърът каза да сменим млякото с Лактана Био, храни се с него вече 2 седмици. 2 дни се изходи сам, на 3-тия изпражненията му станаха с консистенция на пластелин и малко като количество. Пак давахме Лактулоза през 3-4 дни, консистенцията не се промени, оформени изпражнения, малко като количество, с консистенция на пластелин. Сега я спрях (педиатърката каза да я давам ЦЯЛ МЕСЕЦ, по мл. без прекъсване, но много го боли коремчето от нея и по цял ден плаче и се свива) и вече трети ден не се е изхождал. От днес напъните отново започнаха, но не смея вече да му давам Лактулоза. Жал ме е да го гледам как се мъчи с тази Латулоза. Какво да правя? Отчаях се вече, че нещата ще се подобрят, дали проблемът е в адаптираните млека, или детето има друг проблем според Вас? Благодаря ви предварително за отговора!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Упорит запек

Мнение от професор Бранков » 22 юли 2010, 10:42

Извинете, пропуснали сме мейла Ви. Как се развиват нещата? Ако трябва да доведете бебето да го прегрледаме, възможно е да се нуждае от по-специални изследвания.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Петя Иванова
Мнения: 4
Регистриран: 08 май 2010, 15:15

Re: Упорит запек

Мнение от Петя Иванова » 23 юли 2010, 15:22

Здравейте,

Бях се отчаяла, че няма да получа отговор. Благодаря Ви, че ми отговорихте все пак.

Положението при нас е все така без промяна. От 3 месеца не сме сменяли адаптираното мляко-Лактана с пробиотици, изпражненията на детето са все така "пластелинови" и дори и да има нормална консистенция понякога, тя е много малко. Бебето не може да се изхожда само, винаги се налага да му помагам, като му вдигам или свивам крачетата. Процесът на изхождане е съпътстван от много напъни и болка (детето плаче) и задължително вдигам краката му, когато ака, иначе ако го оставя да се изходи сам, не знам кога ще се случи. Веднъж го изчаках 2 дни, изпражненията бяха станали сухи и големи и бебето едва се изходи, оттогава не смея. Тъй като стана време за захранване, педиатърът ни препоръча да му давам Дуфалак по 2,5 мл. вечер, преди да започнем зеленчуковите пюрета. Докато беше само на адаптирано мляко и Дуфалак, акаше почти всеки ден, редки изпражнения, без усилия. Обаче започнахме захранване със зеленчукови пюрета (само разхлабващи - тиква и броколи) и сега отново има доста големи "пластелинови" тапи и не ака всеки ден, въпреки че вече пие по 5 мл. Дуфалак!
Възможно ли е да има АБКМ и това да е причина за запека? Досега не е приемал хипоалергенно адаптирано мляко, а само обикновени.
Освен това, аз имам Хашимото (след много четене, разбрах, че и това може да е рисков фактор), въпреки че бях под постоянен контрол от страна на ендокринолог по време на бременността и ТSH и Anti TPO ми влязоха в норма по време на бременността и не съм приемала медикаменти.

Тази неделя в Бургас идва детски гастроентеролог от Варна, предстои ни преглед. Ще Ви пиша какво е установено при прегледа, но все повече искам да доведем детето при Вас и то колкото се може по-скоро. Това дълго и безрезултатно лутане ни изтормози всички и най-вече детето. Какво трябва да направим, за да дойдем при Вас? Нужно ли ми е направление? Ние сме от град Камено (обл. Бургас).

Благодаря Ви за отделеното време!

Петя Иванова.

Петя Иванова
Мнения: 4
Регистриран: 08 май 2010, 15:15

Re: Упорит запек

Мнение от Петя Иванова » 23 юли 2010, 20:26

Забравих да допълня, че детето си наддава добре на тегло и не повръща.

Петя Иванова
Мнения: 4
Регистриран: 08 май 2010, 15:15

Re: Упорит запек

Мнение от Петя Иванова » 26 юли 2010, 14:18

Здравейте отново,

прегледът при детския гастронтеролог мина и от него стана ясно само, че бебето ни има много добра перисталтика (само му прослуша коремчето). Всичко друго бяха хипотези - от Хиршпрунг до долихосигма... Очаквах да му направят иригография, но...не! Повече не възнамерявам да губя време в Бургас, мислим на 11 август да дойдем при Вас. Изгубихме прекалено много време! Как да Ви открием?

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Упорит запек

Мнение от професор Бранков » 29 юли 2010, 11:43

Вземете направление № 7 за приемане в болница и елате в "Пирогов", детска хирургия. Там ме потърсете.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори