Трудно изхождане при 4-годишно момче.

Отговори
Bogo69
Мнения: 1
Регистриран: 28 дек 2009, 11:03

Трудно изхождане при 4-годишно момче.

Мнение от Bogo69 » 28 дек 2009, 11:20

Здравейте! Не знам дали трябваше да отварям нова тема, с което се извинявам предварително.

Имаме следния проблем с малкия ми син. Той е на 4г и 2 месеца. Памперса го махнахме отдавна, даже и не се напикава нощем. С акането обаче не е така. Не иска да седне да ака в тоалетната или на гърне. Крие се и прав го прави. Най-вече се изхожда по малко и акото му седи на дупенцето. И така по няколко пъти на ден. Имам чуството че не може да се изходи хубаво. Слагам го на тоалетната, казвам му да се напъне, но нищо не излиза. Вече не го и дразни това даже. Явно е свикнал. Като го мия, усещам че има още ако в дупето, напипвам го. Слагам го в тоалетната и му казвам да се напъва, но той или не може или не иска, плаче и иска да го свалям. Водихме го на детски гастроеентеролог, който уж каза че няма проблеми. Към детски психолог ли да се ориентираме? Ще ми препоръчате ли някой в Пловдив?
Може ли това да са симптоми на някакво заболяване на червата? Да не може да се напъне или пък да не се усеща кога излизат изпражненията по малко, а всъщност да не може да се изходи нормално, всичко...
Благодаря предварително за вниманието.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Трудно изхождане при 4-годишно момче.

Мнение от професор Бранков » 30 дек 2009, 19:15

Отговорът на този въпрос е много пространен и сложен. Наистина би трябвало да се направи изследване за вродена аномалия на дебелото черво. Но на първо време - тук Вие го локализирахте - трябва психологичен подход. Прилагат се медикаменти за улесняване на изхождането, но същевременно детето се подготвя психически и това не става бързо. За Пловдив не мога да ви дам съвет.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори