Хроничен запек

Отговори
desi_jul
Мнения: 2
Регистриран: 07 фев 2008, 09:24

Хроничен запек

Мнение от desi_jul » 02 мар 2008, 11:50

Здравейте д-р Стоилов,
Дъщеря ми е родена с атрезия на ануса, успешно коригирана от д-р Кожухаров(Русе). До 6 месечна възраст приключихме с дилатациите и нямахме никакъв проблем с изхождането до 11-12 месечна възраст. След като замених вечерното кърмене с твърда храна , започнаха проблемите със запека. Не чакам повече от 2 дни и и помагам да се изака, на принципа на дилатациите. Но виждам ,че с порастването дъщеря ми все повече се травмира от това(сега е на година и 8 месеца). Започнах да и давам Дуфалак и мюсли с овесени ядки и мляко. За около месец-два имаше подобрение, изхождаше се всеки ден. Непонятно за мен от какво се получи, преди месец отново започна да се запича. Не яде никакви плодове, не успявам да я накарам по никакъв начин. От скоро започна да пие сок от праскова и кайсия, но ефект няма.Готвя и с грах, царевица и броколи с надеждата да се подобрят нещата, без резултат.
Смятате ли, че проблема може да е в това, че не е родена с нормален анус?

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Хроничен запек

Мнение от професор Бранков » 04 мар 2008, 16:16

Разбира се, че е свързано с основния болестен проблем.
Ала освен това от запек страдат голяма част от децата.
Опитайте да правите леки клизми с Глицерин за да започнете на чисто, след което сутрин на гладно в определен час давайте малка лъжичка течен парафин за около една седмица. Следва закускя овесени ядки, по-късно сок от круши или сливи. Научете я да яде малки парчета нарязани ябълки. За царевица и грах не съм сигурен. От зеленчуците карфиол е броколи е добре. Повече течности, но не изкуствените джусове или прясно мляко.
Важното е да се приучи на определен режим, обикновено сутрин. Слагайте я на гърнето и й разказвайте приказки за това лошо нещо, което трябва да изпъдите от нея. Изобщо правете се на клоун, няма друг начин, но трябва да й въздействувате на психиката.
А по основния проблем - д-р Кожухаров трябва да прецени дали няма нужда от дилатация на новия анус.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори