запек - причини

Отговори
zori
Мнения: 1
Регистриран: 08 апр 2006, 14:54

запек - причини

Мнение от zori » 29 апр 2006, 00:34

Здравейте, моята дъщеря е на 1,5 год. От два месеца получи изведнъж силен запек, ака на 3-4 дни. До тогава винаги се е изхождала нормално, дори по няколко пъти на ден. Същевременно има много лош апетит, отказва почти всичко с изключение на кисело мляко, което ме затруднява да подобря хранителния й режим. Даваме Дуфалак повече от месец -без резултат. Пробваме с познати средства като сини сливи и круши, макар и по малко, но също без ефект. Отказва да ходи на гърне. Докато се изхожда, плаче.
Мислите ли, че проблемът би могъл да бъде физиологичен, след като запекът се появявя чак на тази възраст. Какви биха могли да бъдат причините?

Потребителски аватар
д-р Стоилов
Модератор
Мнения: 36
Регистриран: 15 юли 2005, 14:48
Местоположение: София
Контакти:

Re: запек - причини

Мнение от д-р Стоилов » 30 апр 2006, 14:41

zori написа:Здравейте, моята дъщеря е на 1,5 год. От два месеца получи изведнъж силен запек, ака на 3-4 дни. До тогава винаги се е изхождала нормално, дори по няколко пъти на ден. Същевременно има много лош апетит, отказва почти всичко с изключение на кисело мляко, което ме затруднява да подобря хранителния й режим. Даваме Дуфалак повече от месец -без резултат. Пробваме с познати средства като сини сливи и круши, макар и по малко, но също без ефект. Отказва да ходи на гърне. Докато се изхожда, плаче.
Мислите ли, че проблемът би могъл да бъде физиологичен, след като запекът се появявя чак на тази възраст. Какви биха могли да бъдат причините?
Вероятно причините за запека на Вашето дете са от хранителния режим ,който поддържате на детето.Факта,че до 1г и половина детето е имало нормални изхождания може да изключи редица заболявания,при които има органични причини за запек/вродена липса на нервни елементи в дебелото черво-Болест на Хишспрунг/.На тази възраст детето Ви трябва да е на така наречената преходна диета-диета с постепенно включване на храните на по-възрастните.То трябва да поема по-вече млечни продукти,но в никакъв случай самокисело мляко.Липсват баластни вещества за оформяне на изпражнения и липсват по твърди съставки в храната за стимулиране на перисталтиката.Моят съвет-намалете киселото мляко и давайте преходни храни на детето.Ако детето Ви се оплаква от болки преди,по време и след дефекацията е възможно да има и органична причина за запека-например малка фисура на ануса ,което прави дефекацията болезнена и кара детето да не ходи по голяма нужда умишлено.
Сменете хранителния режим на детето и ако това състояние не се подобрява е необходимо провеждане на изследвания на тази въэраст в болнична обстановка.След клизмиране и подготозка на детето се провежда иригографско рентгеново изследване за да се види състоянието на дебелото черво.При нужда ни потърсете.
Поздрави:д-р Стоилов

Отговори