Ранички по лигавицата на дебелото черво при дете на 3г.

Отговори
Maia
Мнения: 2
Регистриран: 17 мар 2022, 15:01

Ранички по лигавицата на дебелото черво при дете на 3г.

Мнение от Maia » 02 юни 2022, 10:12

Здравейте. Детето ми е почти на три години в момента. Когато беше около година и няколко месеца започна нашия кошмар с изхождането. Първо мислехме, че е само запек, но после установихме, че детето всъщност се стиска и не иска да "пусне акото". Така започнахме да ходим по лекари - педиатри и детски гастроентеролог /не сме от София и в нашия град има само един детски гастроентеролог/. Тази лекарка ни назначи лечение със сиропи в големи дози /Лактулоза, Фрутилакс и още няколко/ и каза да правим клизмички или свещички. Да, обаче от тези сиропи детето акаше, но течно, въпреки стискането, което продължаваше. Така мина цяла година в един кошмар с постоянно молене да се изака и пиене на сиропи. На 2г6м най-накрая разбрахме, че трябва да го заведем на детски хирург. Никой не ни беше насочил към хирург до тогава. Никой от всичките лекари, които посетихме за тази една година! Хирургът вече ни обясни, че детето има ранички по лигавицата на дебелото черво и изпитва голяма болка и затова се стиска. А това "лечение" със сиропите, което сме правили, само е влошило проблема. Изписа му Терезиенойл и Лидокаин за мазане и свещички Бизакодил, плюс фибри за пиене. Каза да спрем всякакви разхлабителни. Един месец мазахме и чудото се случи - детето започна да сяда на гърне, спря да се стиска, иска да се изака. Но проблем остана това, че не може да се изака сам, предполагам от дългото пиене на тези сиропи са.му станали лениви червата. Това каза и доктора. Към момента ака на 2-3-4 дни, но само със свещичка или клизмичка Мелилакс. Така беше около два месеца. Изпражненията не са твърди, но са много големи. Снощи обаче имаше и кръв като го избърсах,за пръв път. Беше трети ден без акане, бяхме сложили свещичка, детето се мъчи около час на гърнето, но не успя и накрая тази кръв при избърсването. Лекарят ми каза, че било нормално за неговото състояние и да мажем пак с Терезиеноил и Лидокаина и да слагаме свещички. Но не знам достатъчно ли е това? Още повече, че вече и тези свещички и Мелилакс не му действат винаги. Ето днес е четвъртият ден без изхождане и вече не знам какво да правя..

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1849
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Ранички по лигавицата на дебелото черво при дете на 3г.

Мнение от професор Бранков » 02 юни 2022, 13:47

Здравейте,
Вие хубаво описвате проблемите и искама да Ви кажа, че това си е хроничен запек. Страхът от акането и раничките по червото са част от проблема. Само че не описахте на колко килограма е, как се храни, пие ли достатчно вода (не сокове, не компоти и не газирани напитки). Правилно са Ви посъветвали и това, което правите, е много подходящо. Обърнете внимание на храненето - ограничете сладките и тестените храни, увеличете плодовете и зеленчуците, хранете го с постно готвени супи и манджи. Много важно е да го приучите да се изхожда сутрин, за да не задържа изпражненията през целия ден, когато те стават твърди и излизат с напъване. Повече движение. За целта трябва да го събуждане сутрин рано, като вечерта да сте дали някой от тези сиропи, които да действат през нощта. Сутринта намажете ануса с Проктогливенол и му поставете свещичка или направете клизмичка. Това докато той се приучи да се изхожда сутрин.
Този разговор е много дълъг и изисква детето да бъде прегледано, за да уточним съветите. Но това, което е препоръчал колегата, е добро.
Създайте условен рефлекс у детето - изхождане сутрин. Предполагам, че сте ме разбрал
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Maia
Мнения: 2
Регистриран: 17 мар 2022, 15:01

Re: Ранички по лигавицата на дебелото черво при дете на 3г.

Мнение от Maia » 02 юни 2022, 14:52

Много Ви благодаря за бързия отговор.
Днес се е изходил и не е имало кръв.
Да, пропуснала съм да напиша за храненето. Стараем се да го оправим, понеже детето предпочита млечни, месо и тестени, които са си запичащи. Плодове и зеленчуци също яде, но не достатъчно и не всички. Затова и доктора изписа тези фибри за пиене. Сладкото е ограничено до минимум. Сокове и газирани не пие, пие вода и прясно мляко. Преди пиеше кисело мляко, но доктора препоръча да го сменим с прясно. Пие около 500мл мляко и 500мл вода дневно. За момента е трудно с храненето наистина, защото отказва да яде и стои гладен ако не му хареса. Понякога даваме рициново масло или течен парафин сутрин на гладно за три дни. Сиропите не му действат вече, заради дългото пиене на големи дози. Движение има много, не се спира. 16кг 100см е към момента. Това за изхождането по едно и също време сутрин също ни го казаха. Правим го.
Благодаря още веднъж за отговора. Ще вземем и този крем, който казвате.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1849
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Ранички по лигавицата на дебелото черво при дете на 3г.

Мнение от професор Бранков » 03 юни 2022, 07:56

Има тенденция към ограничаване на прясното мляко, особено при деца. По принцип то може да ускори пасажа и да втечни изпражненията, но е трудно смилаемо. За предпочитане е айрян или истинско козе мляко. Мисля че добре се справяте.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори