Здравейте на всички в този форум!
За него научих от своя позната и ще се радвам, ако получа компетентно мнение тук.
Моят проблем е следният: принципно имам нервен стомах. Като ученичка страдах от колит. Много съм чувствителна и нервната ми система е лабилна. Имам и камъни в жлъчния мехур. Той обаче почти не ми създава проблеми. НО:
от известно време се обостриха стари мои оплаквания - заспивам нощем и по някое време се будя от изпълване на газове в областта на хранопровода и гадене. Тоя сценарий се повтаря вече повече от месец, почти всяка вечер с малки изключения. Напоследък имам силна болка в областта на слънчевия сплит, под лъжичката - стягане. Понякога ми се получава и стягане на различни места на хранопровода - в областта на гърдите. (В последния месец прекарах силен стрес покрай дъщеря си).
Междувременно изхвърлях песъчинки от бъбреците и реших, че може би се дължи на това. Но не.
При посещение при уролога, той изказа предположение, че вероятно се касае за херния на хранопровода (хиатална херния, мисля че беше).
Въпросът ми е: как се диагностицира тя? Възможно ли е с тези оплаквания да имам точно това? Възможно ли е жлъчката да причинява тези оплаквания, при положение, че не ме боли и нямам киселини, не повръщам, спазвам хранителна диета и режим. Не пуша, не пия кафе и алкохол.
Постингът ми стана дълъг, за което моля да ме извините.
хиатална херния
- професор Бранков
- Модератор
- Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
- Контакти:
Не само децата, но и възрастните страдат от хиатална херния. Тя улеснява спонтанното връщане на стомашен сок в хранопровода и дава типичните оплаквания, които описвате. Камъни в бъбрека или жлъчката само засилват оплакванията.
Първата стъпка е рентгеново изследване на хранопровода и стомаха с контрастна материя (бариева каша). След това е нужно да се уточни дали има възпалението на лигавицата на хранопровода - прави се ендоскопско изследване през устата.
Ако нещата са напреднали, трябва операция. Много модерен е "безкръвния метод" - т.н.лапароскопска хирургия.
Нещата зависят и от това на колко сте години, колко тежите, какво работите, имате ли нервно натоварване, как се храните. Понякога лекарства помагат, но временно.
Първата стъпка е рентгеново изследване на хранопровода и стомаха с контрастна материя (бариева каша). След това е нужно да се уточни дали има възпалението на лигавицата на хранопровода - прави се ендоскопско изследване през устата.
Ако нещата са напреднали, трябва операция. Много модерен е "безкръвния метод" - т.н.лапароскопска хирургия.
Нещата зависят и от това на колко сте години, колко тежите, какво работите, имате ли нервно натоварване, как се храните. Понякога лекарства помагат, но временно.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !
благодаря
Благодаря Ви, доцент Бранков, за отговора.
На 35 г. съм, не работя. Живея в гр. Варна. От както започнаха оплакванията, загубих доста от теглото си.
Иначе храната ми е твърде еднообразна и доста ограничена, предвид позволените храни за жлъчнокаменна болест.
Явно няма да ми се размине изследването с бариева каша.
, а за ендоскопското изледване не искам и да си помислям...
Ще посетя гастроентеролог и ще пиша пак за резултатите.
На 35 г. съм, не работя. Живея в гр. Варна. От както започнаха оплакванията, загубих доста от теглото си.
Иначе храната ми е твърде еднообразна и доста ограничена, предвид позволените храни за жлъчнокаменна болест.
Явно няма да ми се размине изследването с бариева каша.
, а за ендоскопското изледване не искам и да си помислям...
Ще посетя гастроентеролог и ще пиша пак за резултатите.
Re: хиатална херния
Здравейте докторе,
от известно време имам издут корем и когато говоря се оригвам без да искам, като лежа имам газове а като сам седнал или изправен се оригвам. Ходих на гастролог и ми бяха направени изследване на кръв урина, ултразон, секрет и нищо (здрав сам кат биче, само дето имам газове). за камерата в хранопровода не сам съгласен и така до сега нищо не се разбра. По някой път ми се гади. Но болки нямам никакви, по някой път се чудя дали нямам парене стомаха (зад гръдната кост) но си мисля че си внушавам и да има нещо от рода то е едва забележимо. Като цяло много време за сън не отделям пак и в работата съм много натоварен може би има стрес. работя на компютър и по цял ден седя. Има дни в които работим извънредно. Почнах да се чудя дали не е хиатална херния. между другото в устната кухина често се появяват ранички (явно херпес), едва ли не всеки месец се появява. Моля за съвет и препоръка.
от известно време имам издут корем и когато говоря се оригвам без да искам, като лежа имам газове а като сам седнал или изправен се оригвам. Ходих на гастролог и ми бяха направени изследване на кръв урина, ултразон, секрет и нищо (здрав сам кат биче, само дето имам газове). за камерата в хранопровода не сам съгласен и така до сега нищо не се разбра. По някой път ми се гади. Но болки нямам никакви, по някой път се чудя дали нямам парене стомаха (зад гръдната кост) но си мисля че си внушавам и да има нещо от рода то е едва забележимо. Като цяло много време за сън не отделям пак и в работата съм много натоварен може би има стрес. работя на компютър и по цял ден седя. Има дни в които работим извънредно. Почнах да се чудя дали не е хиатална херния. между другото в устната кухина често се появяват ранички (явно херпес), едва ли не всеки месец се появява. Моля за съвет и препоръка.
- професор Бранков
- Модератор
- Контакти:
Може да се направи изследване на рентген като се пие контрастна течност (бариева каша). Това ще покаже дали имате хиатална херния. Като общ съвет Ви препоръчвам повече движение. Освен това лекарят сигурно е препоръчал специфични лекарства.
Здравейте проф.Бранков, преди няколко дни бяхме насочени при вас от Д-р Щърбанов от Исул,относно дъщеря ми която е на 2 години.Направихте и ренгеново изследване с контрастно вещество и се установи херния хиаталис параезофигиалис... в този момент дъщеря ми лежеше за лечение на пневмония в друга болница и ми препоръчахте да дойдем за оперативно лечение щом излезем от болницата здрави.Днес го направихме,и колегите ви ни насочиха да дойдем за прием на 02.05.2011 защото е необходимо да е била здрава поне две седмици..Моля ви ако имате възможност да ми обясните какво точно представлява операцията,колко време трае,колко време се възстановява след нея и има ли разбира се някакъв риск за дъщеря ми по време и след операцията,защото разбрах че този вид операция не е от рутинните..
Предварително Ви благодаря!
Предварително Ви благодаря!
- професор Бранков
- Модератор
- Контакти:
Операцията е сериозна и въстановяването е бавно. Тази вродена аномалия - параезофагеална херния - се среща рядко при деца и не се мисли за нея. Доктор Щърбанов е подходил много професионално. За подробностите ще говорим когато постъпите в клиниката.
Днес ни приехте за консултация и искам сърдечно да Ви благодаря за отделеното време и за това че дадохте отговор на всичките ми въпроси..
Благодаря Ви проф.Бранков!
Благодаря Ви проф.Бранков!