Захранване след операция

Отговори
margarita.sl
Мнения: 1
Регистриран: 12 юли 2009, 17:26

Захранване след операция

Мнение от margarita.sl » 18 сеп 2009, 14:32

Здравейте ,
аз имам едно въпросче и ще съм Ви много благодарна за отговор. Моето момченце е оперирано във вашето отделение след диагноза пилорна стеноза.Операцията мина чудесно и се възстанови много бързо.Сега повръща много рядко.Вече е на 3 месеца и педиатъра ми ме съветва да започнем захранване с плодово пюре.Трябва ли да започна захранването или да изчакам. Детето е само на АМ Лактана , кърмено е само 2 седмици.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Захранване след операция

Мнение от професор Бранков » 30 сеп 2009, 18:13

Нищо не пречи да опитате, нали знаете: проба - грешка - проба :)
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Ирра
Мнения: 1
Регистриран: 28 фев 2012, 07:48

Re: Захранване след операция

Мнение от Ирра » 12 мар 2012, 20:55

За да не отварям нова тема...
Имам безброй въпроси и силно се надявам да получа отговор. В края на ноември месец мин.год. синът ми- на 6г. ,бе опериран в Бургаската болница от апандисит, два дни на нечовешки мъки след операцията(как издържа малкия и аз не знам) последва втора от (цитирам епикризата)-Лимфаденитис мезинтериалис,Инвагинацио илео солика,Дивертикулис Мекели, Илеус...Та така...изписаха ни от болницата за "диетичен режим и терапия", за които никой така и не ми каза, в какво се изразяват и.. последва втори прием в началото на февруари месец. Приеха ни след като детето се оплака от болки в корема - голяма грешка от моя страна-дадох му да опита марулена салата (така се проклинам за невежеството си). Полежахме 5-6 дни и ни изписаха...отново -диетичен режим и терапия....и пак никой не обясни какво може и какво не може/ не трябва да се яде,пие и т.н.т Изобщо тук в Бургас лекарите не са много по обясненията ,дори се чувствам ,едва ли не виновна че питам...ама към кого ,ако не към тях да се обърна- та нали сме в болница.. далеч съм от мисълта, че е само моето дете- достатъчно са заети и без това...но ..
Почнах да се ровя в разни сайтове- но пак не намирам нужната информация,( само се наплаших още повече, начетох се на какви ли не случаи).
Попадайки в този форум виждам, че има и други лекари...разбиращи, търпеливи и човечни- лекари по призвание, и по душа...
Та въпросът ми е по заглавието на темата, и името на подфорума....моля някой да ми разясни -какви трябва да грижите за детето по отношение на диетите-(храненето) и изобщо какво може, или не трябва да се прави, и в какъв срок...след една такава операция.
Съжалявам, ако постът ми прозвуча объркано, но аз и така се чувствам вече трети месец.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Захранване след операция

Мнение от професор Бранков » 26 мар 2012, 22:12

Извинете за забавения отговор. Първо при Вашето дете не е поставена навреме диагнозата Мекел, който води до инвагинация и дава признаци като остър апендицит. След повторната операция в продължение на месец - два се дават предимно кашави храни без подправки и запръжки, 5 пъти дневно, на по-малки порции. Избягват се бобени храни, освен соса, мюсли, пържени неща, кисели плодове, газирани и подсладени напитки, ядки. Препоръчва се варено бяло пилешко месо, супа кюфтета, изкиснато сирене и малко кисело мляко, а от плодовете - по малко ябълка, банан или круша. Трябва да се следи да ходи всяка сутрин по голяма нужна - ако трябва започнете със свещички Бизалакс, но не и разхлабващи.
Това е в общи линии - хранене по малко, на често, с леки храни.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори