Множествена проява на Тумор на Малерб при дете

◼ Тумори на кожата и шията
Отговори
stoqn uzunov
Мнения: 6
Регистриран: 08 фев 2017, 21:43

Множествена проява на Тумор на Малерб при дете

Мнение от stoqn uzunov » 18 авг 2017, 17:31

Здравейте, професор Бранков. Пиша ви за да ви помоля за съвет и за повече информаци. На главичката на моето дете, когато беше на 2 месеца на челото се появи твърдо подвижно подкожно топче, което бързо нарастна и се наложи като стана на 6 месеца да го оперираме в Пловдив в "Свети Георги". При хистологията се установи, че това е пиломатриксом. Но в течение на времето по главичката се появиха и още 5 подобни подвижни топченца. Не нарастват, а калцират и намаляват размерите си. Сега моето две е на 3 годинки и по главичката си има 5 такива топченца. На Екографско изследване се вижда, че са сходни с предишното отстранено.
Възможно ли е това да не са пиломатриксоми, а друг вид образувания. Възможно ли е да се сбърка при хистологията.Нормална ли е такава множествена поява. Може ли да се изчака за премахването им в по голяма възраст след като не нарастват.Опасно ли е изчакване. Ще се появяват ли още и до кога( до каква възраст).Тази множествена проява признак за някакво заболяване ли е.Има ли фактори благоприятстващи появата. Имате ли подобни случаи.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1822
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Множествена проява на Тумор на Малерб при дете

Мнение от професор Бранков » 21 авг 2017, 13:49

Аз съм оперирал над 10 деца от пиломатриксома. Само при едно се появи рецидив на мястото на операцията. Туморът е свързан с патологични изменения на корена на космите. Хистологията е характерна. Не съм чувал за множествена проява, ще проверя в литературата.
Изчакването не е опасно, но те няма да изчезнат спонтанно. Не мога да отговоря дали има някакви фактори, които причиняват множествената проява. Защо не доведете детето при мен в Детския център на Токуда?
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

stoqn uzunov
Мнения: 6
Регистриран: 08 фев 2017, 21:43

Re: Множествена проява на Тумор на Малерб при дете

Мнение от stoqn uzunov » 29 авг 2017, 12:34

Благодаря Ви за бързия отговор, професор Бранков.
Днес случайно напипах още едно такова топче на главичката на моето дете. Притеснявам се.... това наистина ли са пиломатриксоми?. Възможно ли е да са други образувания? Започнах да си мисля да не би да е нещо сериозно, свързано с някакво заболяване? Въпреки, че детето ми е жизнено, играе, всякакви изследвания са му добре и няма никакви признаци за каквото и да е заболяване.

Защо продължават да се появяват? До кога ще се появяват?
Единствено от хистологичното изследване ли се определя дали това е пиломатриксоми? Възможно ли е да се направят други изследвания за определянето?
Забравих да кажа, че старите са калцирали. Това опасно ли е? Така могат ли да променят размерите си(да нарастват), след като са калцирали?
Едновременното премахване трудна и продължителна интервенция ли е? Опасна ли е анестезията по дълго време?
Ако бъдат премахнати сега, не се знае дали няма да се появят други и отново стрес от операция и така едно непрекъснато напрежение и притеснение и у нас и у детето.
Не знам как да постъпя... Страшно много се тревожа...

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1822
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Множествена проява на Тумор на Малерб при дете

Мнение от професор Бранков » 27 окт 2017, 12:44

Здравейте,

извинете ме - форумът дълго време беше блокирал.
За пръв път чувам за множествени туморчета на Малерб. Биха могли да се оперират едновременно, но зависи каква е ситуацията. Ако не растат, може да се изчака. Упойката не е проблем.
http://www.bg-mamma.com/?topic=999218

Ако още не сте решили проблема, елате при мен на консултация в детския център на Токуда.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори