необходима ли е операция на калцирали вродени кисти ?

◼ Тумори на кожата и шията
Отговори
stoqn uzunov
Мнения: 6
Регистриран: 08 фев 2017, 21:43

необходима ли е операция на калцирали вродени кисти ?

Мнение от stoqn uzunov » 09 фев 2017, 16:33

Здравейте, професор Бранков.
Става въпрос за моето дете, което е на 2г и 10 месеца.Паралелно в годините се появиха до тук 5 вродени кисти. Първата, която се появи и е оперирана е когато беше на 2 месеца.Тогава казаха, че става въпрос за вродена дермоиидна киста.После се появиха и останалите, като след преглед с екограф стана ясно, че са сходни като първото образувание. Три от тях са калцирани, показва екографа, а последната (наскоро появила се) не е. Необходима ли е операция на тези калциралите? Какво представляват калциралите кисти?Пречат ли по някакъв начин за развитието на детето? Възможно ли е да пораснат пак във времето или могат ли да изчезнат с времето?


Какво отключва множествената поява на тези вродени кисти? (начин на хранене, хигиена или ...?)Имате ли подобни случаи с множествена поява на вродени кисти във Вашата практика? Израства ли се с възрастта появата на тези вродени кисти?? Или следват постоянни оперативни намеси?Дайте съвет какво да предприемем занапред?Какви са възможностите за реакция, при тази ситуация?Благодаря ,Ви предварително за отделеното време и внимание!

stoqn uzunov
Мнения: 6
Регистриран: 08 фев 2017, 21:43

Re: необходима ли е операция на калцирали вродени кисти ?

Мнение от stoqn uzunov » 10 фев 2017, 11:17

Само исках да доизясня, че кистите се намират в окосмената предна час на главата на детето.Първата беше на челото.Искам да попитам и какво би станало ако тези кисти не се премахнат? Възможно ли е да преминат към мозъка? Опасни ли са така, калцирани?
Благодаря, Ви предварително за отделеното време и внимание!!!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1822
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: необходима ли е операция на калцирали вродени кисти ?

Мнение от професор Бранков » 21 фев 2017, 06:15

Сега виждам, че сте дали подробно описание. Такива вродени дермоидни кисти оперирам често, но те са винаги по една - предимна над веждата. Това че са се появили много не мога да обясня. А защо и ак са калцирани - Божа работа. Възможно да е терминология на ехографиста. Според мен те трябва да се отстранят. Но все пак доведете детето при мен.
Извинете че така късно Ви отговарям.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори