Брадавица

◼ Тумори на кожата и шията
Отговори
Гост

Брадавица

Мнение от Гост » 02 сеп 2005, 14:46

Здравейте!
Поздравления към авторите на този сайт и най-вече за "Форум" секцията. 8)
Бих искала да задам няколко въпроса за кожните образувания, които сме свикнали да наричаме "брадавици". Струва ми се, че с възрастта техният брой и размер се увеличава, а след това за известен период от време като че ли размерът и броят им не се променя. Считат ли се те за туморни образувания? :cry: Има ли начин човек да се справи с тях? Унаследяват ли се?
Благодаря Ви предварително :)

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1822
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

За брадавиците

Мнение от професор Бранков » 13 сеп 2005, 14:43

Здравейте,
Вашият въпрос е много обширен и изисква подготовка.
Кожните лекари различават 4 вида брадавици (verrucae), които наричат папиломни вирусни инфекции. Брадавиците се причиняват от малки кожни вируси с размер на молекула, които се матрицират в кожните клетки. Те попадат там чрез замърсяване (ровене в пръст, пипане на мръсни предмети, травма, смучене на пръстите при децата ).
Те са много чести (7 - 10 %) предимно сред градското население. Засягат не само пръстите и дланите на крайниците, но и различни части на тялото. Една разновидност са половите брадавици.
Дерматолозите са обезпокоени поради факта, че тези брадавици често се възвръщат след лечение (рецидивират).
Те се премахват с хирургично изрязване или лечение с лазер.
В София има много кожни центрове, както държавни така и частни, към които може да се обърнете.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

younger
Мнения: 1
Регистриран: 10 юли 2009, 16:51

Re: Брадавица

Мнение от younger » 10 юли 2009, 16:55

Бих искал да попитам възможно ли е да се заразим с подобен тип брадавици(полови), при положение, че не е осъществен полов контакт? Например от мръсни ръце или нещо подобно?

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1822
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Брадавица

Мнение от професор Бранков » 12 юли 2009, 17:17

Счита се, че брадавиците се образуват от вид кожен вирус, който може да бъде прихванат по много начини. А по принцип много от заразните болести са "болести на мръсните ръце".
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

mema77
Мнения: 1
Регистриран: 11 авг 2009, 14:20

Re: Брадавица

Мнение от mema77 » 11 авг 2009, 14:30

Здравейте!Имам нужда от професионален съвет.Малкият ми син е на 3 годинки и от известен период се появиха брадавички по личето,ръцете и крачетата.Три пъти ходихме до Кожния диспансер в Пловдив и ги гориха с течен азот.Мислех,че са се изчистили,но ето че се появиха нови ....и ми се струва по-различни(по-малки),но и по-много- бройни.Големият ми син също на тази възраст имаше брадавички,но от три манипулации с течен азот -изчезнаха.Сега обаче ми се струва,че и на него се е появила една брадавичка от същия тип като на малкото ми дете :cry: Бихте ли ме посъветвали към какъв тип лекар да се ориентирам и как да ги премахнем!Не е ли по-безболезнено и по-ефикасно с лазер?! :roll: И бихте ли ми препоръчали някой добър специалист в Пловдив?!Благодаря предварително!!!

Отговори