неопределена диагноза
неопределена диагноза
Детето ми е почти на 6 години. Преди известно време (около 9 месеца) свекърва ми откри подутина на детето от лявата страна на шията, след което я заведохме на детски педиатър и ни отговориха, че това са глупости. Преди няколко дена забелязахме,че тази подутина си стои там без промяна. Днес я заведохме на друг педиатър, прегледаха я на ехограф с описание, че това е меко тъканно формирование, без ясно предположение какво може да е (казаха, че не киста или лимфно образувание), след което ни препрати при детски хирург (в Ст.Загора). И той отговори, че незнае на този етап какво, трябвало да направи цветен ренtгнет(да вкарат венозна течност) на детето, и можело единствено да стане това, ако ни приемат в болницата и то чак на 23 април.Предложих да си платим и така да стане за един ден, но и това не ставало. Незнам какво да мисля и дали да чакам това изследване да се направи и тогава да търся други мнение или направо да се ориентираме към София, Без ясна диагноза и дори някакво предположение. Прикачвам файл на снимката от ехографа, моля за съвет.
- професор Бранков
- Модератор
- Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
- Контакти:
Re: неопределена диагноза
Доколкото може да се съди по Вашето описание и ехографията, това може да е мастно натрупване. Често се виждат такива натрупвания по различни части на тялото, но това не са липоми. Най-сигурната диагноза е скенер или ЯМР. Може да доведете детето при мен в Детския център на Токуда, ще решим какво да предприемем. Потърсете ме на 0888 373 857
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !
Незнам дали се вижда добре на снимката, но докторът ни обясни, че вътре има нещо като капсула, обвита с тази тъкан.
- професор Бранков
- Модератор
- Контакти:
Може да се каже така, но при прегледа ще стане още по-ясно. Освен това поне още една ехография с нашите специалисти няма да навреди.
Под капсула се разбират две неща: 1.собствена капсула на вродена формация и 2. псевдокапсула, съставена от притиснатите съседни тъкани. За хирургичното отстраняване двете разновидности играят важна рола.
Под капсула се разбират две неща: 1.собствена капсула на вродена формация и 2. псевдокапсула, съставена от притиснатите съседни тъкани. За хирургичното отстраняване двете разновидности играят важна рола.
Във вторник бяхме при Вас на преглед (Теа Димитрова) и установихте, че има липом на шията, понеже предстои ваксина на детето ми, личната лекарка пита дали пречи в този случай да й сложат ваксината.
- професор Бранков
- Модератор
- Контакти:
Може спокойно да ваксинирате детето.
Мина 1 година от прегледа ни при Вас, когато поставихте диагноза липом на детето ми / има подутина на шията /. Въпросът ми е дали има нужда отново да я водя на преглед като до момента няма оплакване? Както и дали е наложително оперативно премахване на липома, при положение, че мястото е специфично и има възможност отново да се появи? Оказва ли негативно влияние не премахването на липома?
- професор Бранков
- Модератор
- Контакти:
Здравейте,
ако няма данни за нарастване на формацията, а и ако вие не сте склонни, може да се изчака с операцията. Иначе какво имате пред вид, че мястото е специфично? Липомът може да рецидивира на всяко място от тялото. Или да се появи множествена липоматоза, макар че това е много рядко. От нашето ехографско изследване не се чете заключението на ехографиста д-р Иванов. Припомнете ми как описва формацията - като лимфен възел или като мастно образувание. Препоръчвам Ви да дойдете на контролен преглед и да сравним резултатие от ехограмата.
ако няма данни за нарастване на формацията, а и ако вие не сте склонни, може да се изчака с операцията. Иначе какво имате пред вид, че мястото е специфично? Липомът може да рецидивира на всяко място от тялото. Или да се появи множествена липоматоза, макар че това е много рядко. От нашето ехографско изследване не се чете заключението на ехографиста д-р Иванов. Припомнете ми как описва формацията - като лимфен възел или като мастно образувание. Препоръчвам Ви да дойдете на контролен преглед и да сравним резултатие от ехограмата.
Утре ще Ви звънна да запазя час за контролен преглед, когато ще носим всички медицински документи от предния път. Благодаря Ви за отговора!