Рецидивираща инвагинация

Отговори
Elibon
Мнения: 1
Регистриран: 09 яну 2017, 15:19

Рецидивираща инвагинация

Мнение от Elibon » 09 яну 2017, 16:00

Здравейте професор Бранков,

сина ми е на 3 г и 3 месеца и досега 3 пъти е получавал чревна инвагинация. Първият път на 1.5 г, после на 2 и 4 м, последно на 3г и 1м. Симптомите са остри повтарящи коремни болки, впоследствие и повръщане. Преди последната инвагинация имаше 1 седмица през която имаше запек, давахме разхлабително да се изходи.
По принцип е злояд и често не се изхожда всеки ден, а през ден. Също рядко го прави по свое усмотрение, трябва да му се напомня. След последната инвагинация ака по кашесто, преди беше доста твърдо.

Инвагинацията е илеоколична, ако го написах правилно - част от тъкното черво влиза в дебелото. За щастие сме реагирали навреме и досега положението се е нормализирало с хидростатична дезинвагинация.

Притеснени сме че вече се случи 3 пъти, а нямаме никаква информация каква може да е причината, за какво да внимаваме.
От болницата казват само че може да е от всичко и трябва да се израсте до 4-5г възраст. Педиатърката кима със съжаление и не ни назначава никакви изследвания. Започнахме да разбираме обаче че това нормално не се случва толкова често на тази възраст и с такъв интензитет. Бихме искали да направим някакви изследвания и да посетим специалист. За съжаление живеем в Чехия, специалист в София можем да посетим лятото. Междувременно бихте ли ни насочили какво бихме могли да изследваме?

Благодаря

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рецидивираща инвагинация

Мнение от професор Бранков » 12 яну 2017, 16:03

Здравейте, причините за инвагинация при децата зависи от възрастта - при бебетата тя е свързана с храненето и раздразването на чревния тракт. При по-големите деца обаче се търси причина. Особено при повтарящи се инвагинации ние смятаме, че има т.н. "водеща точка" - това най-често е вроден израстък на тънкото черво (Мекелов дивертикул) или полип на тънкото черво. Тези "точки" при определени условия увличат тънкото черво и го вмъкват в дебелото.
По правило предлагаме операция за апендисит, при която проверяваме тънките черва - ако има аномалия, тя се отстранява.
Почти е невъзможно да се направи изследване. Напоследък много модерна, макар и скъпа, е капсулната ендоскопия. Това е миниатюрна камера, която се поглъща, минава през червата и предава всичко на монитор. Но и тя не е много точна.
Според нашите принципи при следващата инвагинация трябва да се направи операция.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори