кисти на бебе

Отговори
мамамила

кисти на бебе

Мнение от мамамила » 02 окт 2005, 20:35

Здравейте, уважаеми д-р Оги!
пускам темата във Вашия форум, както ме помолихте.

Става дума за двете близначки, които доведох при вас в понеделник.
имам две кукли, както знаете вече. на едната към втория месец й се появи едно топченце на горния клепач на очето. може би отначало си е било там, но тогава го забелязах. заведохме я при д-р Лили Димитрова в Александровска болница и тя каза, че няма проблем, да изчакаме малко, да следим да не расте и като решим - да й се обадим да го оперира. каза че е възможно да се е образувало още преди раждането - от косъмче, парченце зъб или да е липомче. Аз се успокоих, защото то не растеше, обаче впоследствие открих още едно на вратлето, като се наведе назад в една определена поза. мислех, че е "адамовата ябълка", но какво ли още не мисля... а най-накрая открих и на другото бебе едно такова на вратлето... Педиатърката каза, но с доста голямо замисляне, че може да са лимфни възел, но не ми каза СПОКО!
А пък джипито, като ми каза че имала една пациентка - възрастна жена с десетки такива по цялото тяло и така си ходела... вече полудях.

Въпросът ми е - след като ги прегледахте, какви са тези кистички, от какво са се получили и кога е препоръчително да се оперират красивите девойки? /Мила от София./
Дано темата е полезна и за други майки.

Благодаря за вниманието, което ни оказахте.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

кисти на бебе

Мнение от професор Бранков » 03 окт 2005, 15:40

Благодаря, Мила, че ме запитахте чрез сайта, защото "подутините" по шията, вратлето и главата на децата са една голяма област. Тя граничи със специалистите педиатри, оториноларинголозите (т.н.ушолози), лицево-челюстните хирурзи, инфекционисти, детски хирурзи.

Една голяма част от топчестите образувания под челюстта, в ъглите на шията и отзад по вратлето са увеличени лимфни възли. Част от децата просто си ги имат. При други причината е банална или разнообразна вирусна инфекция (мононуклеоза, коксаки-вируси, разни шарки като рубеола). Увеличени лимфни възли се получават при ангина, зъбна гангрена, кожни инфекции.

Друга част представляват кистозни образувания, които най-често са дермоидни кисти. Те се явяват на определени места - горния клепач, ъгъла на окото, долната срединна ямка на шията. Те трябва да се оперират, защото могат да се инфектират и да дадат усложнения. Като образувания те са безобидни.

Трета, доста сложна част, са вродените кисти и фистули на шията. Те са аномалия при ембрионалното развитие на главата. Могат да бъдат само кисти или да имат някаква фиброзна връзка с устната кухина. По-често се срещат кисти с фистули - това са отворени малки ходове, водещи до устата. При тях положението е по-сериозно и оперативната намеса е от висока сложност.
Разделят се на: 1. срединни, които минават през или над щитовидната жлеза, и се отварят в основата на езика,
и 2. странични, чийто ход е между големите кръвоносни съдове и нерви, като се отварят в страничните ъгли на устната кухина.
Тези кисти и фистули често се възпаляват гнойно и при тях първо се отстранява гнойта, а после се изрязват. Ако се открият преди това, се оперират веднага, за да се предотврати възпалението.

Въпросната патология е голям проблем и малко хирурзи в България я владеят. Не дай Боже да попаднете при несведущ колега. Независимо от това, поради редица особености, и при нас се получават рецидиви, които налягат повторна операция. В края на краищата всичко завършва благополучно.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

alexandra16
Мнения: 1
Регистриран: 11 мар 2015, 21:51

Re: кисти на бебе

Мнение от alexandra16 » 11 мар 2015, 22:12

професор Бранков написа:Една голяма част от топчестите образувания под челюстта, в ъглите на шията и отзад по вратлето са увеличени лимфни възли. Част от децата просто си ги имат. При други причината е банална или разнообразна вирусна инфекция (мононуклеоза, коксаки-вируси, разни шарки като рубеола). Увеличени лимфни възли се получават при ангина, зъбна гангрена, кожни инфекции.
Здравейте, имам топче под челюстта, под ъгъла на шията от лявата страна, движи се нагоре, надолу, наляво и надясно. От известно време започна почти постоянно да ме боли. Ходих при личната лекарка тя каза, че е нормално да е подуто и ми пусна пълна кръвна картина. Изследванията са добри. Аз имам анемия,януари месец тази година изкарах много тежка гнойна ангина цяла седмица на легло и с постоянна температура 39. Оправих се, но на следващия месец (февруари) пак се разболя от ангина(обикновена така ми каза лекарката) и тогава пак ми беше подут лимфния възел. Миналата година започнаха по-силните болки, но докторите го свързаха с това, че имах стеснен ушен канал и възпалена става. Та въпроса ми е на какъв лекар бихте ми препоръчали да отида? И има ли нещо опасно?

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: кисти на бебе

Мнение от професор Бранков » 15 мар 2015, 19:05

Здравейте,
това топче най-вероятно е лимфен възел, който се възпалява от честите ангини. Затова е специалистът който Ви трябва е УНГ, или по-кратко ото-рино-ларинголог :)
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори