Здравейте, уважаеми д-р Оги!
пускам темата във Вашия форум, както ме помолихте.
Става дума за двете близначки, които доведох при вас в понеделник.
имам две кукли, както знаете вече. на едната към втория месец й се появи едно топченце на горния клепач на очето. може би отначало си е било там, но тогава го забелязах. заведохме я при д-р Лили Димитрова в Александровска болница и тя каза, че няма проблем, да изчакаме малко, да следим да не расте и като решим - да й се обадим да го оперира. каза че е възможно да се е образувало още преди раждането - от косъмче, парченце зъб или да е липомче. Аз се успокоих, защото то не растеше, обаче впоследствие открих още едно на вратлето, като се наведе назад в една определена поза. мислех, че е "адамовата ябълка", но какво ли още не мисля... а най-накрая открих и на другото бебе едно такова на вратлето... Педиатърката каза, но с доста голямо замисляне, че може да са лимфни възел, но не ми каза СПОКО!
А пък джипито, като ми каза че имала една пациентка - възрастна жена с десетки такива по цялото тяло и така си ходела... вече полудях.
Въпросът ми е - след като ги прегледахте, какви са тези кистички, от какво са се получили и кога е препоръчително да се оперират красивите девойки? /Мила от София./
Дано темата е полезна и за други майки.
Благодаря за вниманието, което ни оказахте.
кисти на бебе
- професор Бранков
- Модератор
- Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
- Контакти:
кисти на бебе
Благодаря, Мила, че ме запитахте чрез сайта, защото "подутините" по шията, вратлето и главата на децата са една голяма област. Тя граничи със специалистите педиатри, оториноларинголозите (т.н.ушолози), лицево-челюстните хирурзи, инфекционисти, детски хирурзи.
Една голяма част от топчестите образувания под челюстта, в ъглите на шията и отзад по вратлето са увеличени лимфни възли. Част от децата просто си ги имат. При други причината е банална или разнообразна вирусна инфекция (мононуклеоза, коксаки-вируси, разни шарки като рубеола). Увеличени лимфни възли се получават при ангина, зъбна гангрена, кожни инфекции.
Друга част представляват кистозни образувания, които най-често са дермоидни кисти. Те се явяват на определени места - горния клепач, ъгъла на окото, долната срединна ямка на шията. Те трябва да се оперират, защото могат да се инфектират и да дадат усложнения. Като образувания те са безобидни.
Трета, доста сложна част, са вродените кисти и фистули на шията. Те са аномалия при ембрионалното развитие на главата. Могат да бъдат само кисти или да имат някаква фиброзна връзка с устната кухина. По-често се срещат кисти с фистули - това са отворени малки ходове, водещи до устата. При тях положението е по-сериозно и оперативната намеса е от висока сложност.
Разделят се на: 1. срединни, които минават през или над щитовидната жлеза, и се отварят в основата на езика,
и 2. странични, чийто ход е между големите кръвоносни съдове и нерви, като се отварят в страничните ъгли на устната кухина.
Тези кисти и фистули често се възпаляват гнойно и при тях първо се отстранява гнойта, а после се изрязват. Ако се открият преди това, се оперират веднага, за да се предотврати възпалението.
Въпросната патология е голям проблем и малко хирурзи в България я владеят. Не дай Боже да попаднете при несведущ колега. Независимо от това, поради редица особености, и при нас се получават рецидиви, които налягат повторна операция. В края на краищата всичко завършва благополучно.
Една голяма част от топчестите образувания под челюстта, в ъглите на шията и отзад по вратлето са увеличени лимфни възли. Част от децата просто си ги имат. При други причината е банална или разнообразна вирусна инфекция (мононуклеоза, коксаки-вируси, разни шарки като рубеола). Увеличени лимфни възли се получават при ангина, зъбна гангрена, кожни инфекции.
Друга част представляват кистозни образувания, които най-често са дермоидни кисти. Те се явяват на определени места - горния клепач, ъгъла на окото, долната срединна ямка на шията. Те трябва да се оперират, защото могат да се инфектират и да дадат усложнения. Като образувания те са безобидни.
Трета, доста сложна част, са вродените кисти и фистули на шията. Те са аномалия при ембрионалното развитие на главата. Могат да бъдат само кисти или да имат някаква фиброзна връзка с устната кухина. По-често се срещат кисти с фистули - това са отворени малки ходове, водещи до устата. При тях положението е по-сериозно и оперативната намеса е от висока сложност.
Разделят се на: 1. срединни, които минават през или над щитовидната жлеза, и се отварят в основата на езика,
и 2. странични, чийто ход е между големите кръвоносни съдове и нерви, като се отварят в страничните ъгли на устната кухина.
Тези кисти и фистули често се възпаляват гнойно и при тях първо се отстранява гнойта, а после се изрязват. Ако се открият преди това, се оперират веднага, за да се предотврати възпалението.
Въпросната патология е голям проблем и малко хирурзи в България я владеят. Не дай Боже да попаднете при несведущ колега. Независимо от това, поради редица особености, и при нас се получават рецидиви, които налягат повторна операция. В края на краищата всичко завършва благополучно.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !
-
alexandra16
- Регистриран: 11 мар 2015, 21:51
Re: кисти на бебе
Здравейте, имам топче под челюстта, под ъгъла на шията от лявата страна, движи се нагоре, надолу, наляво и надясно. От известно време започна почти постоянно да ме боли. Ходих при личната лекарка тя каза, че е нормално да е подуто и ми пусна пълна кръвна картина. Изследванията са добри. Аз имам анемия,януари месец тази година изкарах много тежка гнойна ангина цяла седмица на легло и с постоянна температура 39. Оправих се, но на следващия месец (февруари) пак се разболя от ангина(обикновена така ми каза лекарката) и тогава пак ми беше подут лимфния възел. Миналата година започнаха по-силните болки, но докторите го свързаха с това, че имах стеснен ушен канал и възпалена става. Та въпроса ми е на какъв лекар бихте ми препоръчали да отида? И има ли нещо опасно?професор Бранков написа:Една голяма част от топчестите образувания под челюстта, в ъглите на шията и отзад по вратлето са увеличени лимфни възли. Част от децата просто си ги имат. При други причината е банална или разнообразна вирусна инфекция (мононуклеоза, коксаки-вируси, разни шарки като рубеола). Увеличени лимфни възли се получават при ангина, зъбна гангрена, кожни инфекции.
- професор Бранков
- Модератор
- Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
- Контакти:
Re: кисти на бебе
Здравейте,
това топче най-вероятно е лимфен възел, който се възпалява от честите ангини. Затова е специалистът който Ви трябва е УНГ, или по-кратко ото-рино-ларинголог
това топче най-вероятно е лимфен възел, който се възпалява от честите ангини. Затова е специалистът който Ви трябва е УНГ, или по-кратко ото-рино-ларинголог
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !