Рефлукс или пилорна стеноза?

◼ Рефлукс ◼ Повръщане при хирургични заболявания
Отговори
Danika
Мнения: 5
Регистриран: 29 юни 2012, 15:56

Рефлукс или пилорна стеноза?

Мнение от Danika » 30 юни 2012, 17:59

Здравейте,
Имам следния въпрос - детето ми е на 1 год.и 9 месеца. Когато беше бебе започна да повръща на 10 ден след раждането и повръщането постепенно се засилваше. Започна да повръща на фонтан и минахме на Фризовом. Имаше ефект от млякото определено , но явно организма привикна с него и ефекта беше временен. Личният лекар каза рефлукс. Направихме консултация при детски гастроентеролог и казаха същото - предписаха Квамател и друго прахче, което се приготвя, забравих името. Детето е жизнено и има апетит наддава добре. След като стана на 1 година апетитът му намаля - не знам дали се дължи на детската кухня, защото домашно приготвени неща обича. Повръщането му престана когато стана на 9 месеца. Това , което ме притеснява е че има чести позиви за повръщане дори към неща , които иначе обича. Например всеки път когато му дам шишето с мляко го взима но преди да почне да пие прави физиономия сякаш ще повърне. Споделих с личния лекар и каза че се дължи на рефлукса. Мислех че след като е минала година откакто спря да повръща рефлуксът няма нищо общо. Наскоро беше болен и след като пи мляко или вода повърна с тъмно кафяви парченца. Повърна само 2 пъти и казаха че пак заради рефлукса му е раздразнен стомаха и антибиотика , които пие, а именно ПАнцеф е причината да повърне. Моля за Вашето професионално мнение и предварително Ви благодаря!

Danika
Мнения: 5
Регистриран: 29 юни 2012, 15:56

Re: Рефлукс или пилорна стеноза?

Мнение от Danika » 30 юни 2012, 18:07

забравих да добавя , че не желае да яде твърда храна и се налага да я пасирам за да успея да го нахраня . Все пак детската кухня е съобразена за деца на неговата възраст, но той няма голямо желание да дъвче, а ако го излъжа понякога, гълта парченцата цели. Освен това има позиви за повръщане при почти всяко хранене.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1849
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рефлукс или пилорна стеноза?

Мнение от професор Бранков » 13 юли 2012, 19:58

Извинете ме, не разбрах кой Ви даде диагноза пилорна стеноза? Тя се проявява в кърмаческа възраст между 20 и 40 ден. Всичко друго е нормален рефлукс и педиатрите знаят какво е системното лечение. Аз само оперирам последствията от рефлукса.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Danika
Мнения: 5
Регистриран: 29 юни 2012, 15:56

Re: Рефлукс или пилорна стеноза?

Мнение от Danika » 16 юли 2012, 09:25

здравейте, никой не е поставил тази диагноза, само исках да попитам описвайки симптомите дали има вероятност да е пилорна стеноза? Искам да Ви попитам още за последствията от рефлукса за които споменавате и също така възможно ли е година след като е престанало да повръща детето да говорим за рефлукс все още?

marychery
Мнения: 91
Регистриран: 27 яну 2006, 11:57
Местоположение: София

Re: Рефлукс или пилорна стеноза?

Мнение от marychery » 16 юли 2012, 12:44

Danika аз ще ти отговоря като майка на дете с рефлукс, професора ще ме допълни професионално.
Първото - според мен си заведи детето на преглед. Щом имаш съмнения и притеснения най-добре е да си направиш консултация със специалист. Така ще може да се прецени обективното състояние на детето. Изследванията с които може да се докаже рефлукс са рентгеново изследване което може да се направи в Пирогов и Ph метрия която се прави в Токуда. Аз така и не направих нито едно от двете тъй като моят син престана да повръща към годинката и половина. Лекуван от 3м първо с мотилиум а след това и с нексиум. Ще ти копирам пост писан от професора относно рефлукса.."Повръщането при децата
Повръщането е защитен механизъм, чрез който организмът се стреми да изхвърли натрупаните токсини. То е една от първите прояви на различни функционални и патологични състояния в ранната детската възраст.
Повръщането при новородените е признак за вродена аномалия на стомашно-чревния тракт.
При кърмачетата до 20 – 30 дневна възраст, предимно от мъжки пол, най-честа причина за повръщане е вродена стеноза на пилора, тоест на изхода на стомаха. Повръщанията са внезапни, на фонтан и са след всяко хранене.
Гастро-езофагеалият рефлукс (ГЕР) е съпроводен с повръщане, което е нормално за бебето и в повечето случаи след 2 – 6 месец прогресиво намалява. Повръщанията не са обилни и не след всяко хранене. Често се наблюдава връщане на кърма нощно време. Прилага се лечебно-диетичен режим и рядко се налага операция.
Повръщания от друго естество – най-често хранителна алергия, са често срещани, но не налагат хирургична консултация. Тук имат думата детските астроентеролози.
" и това http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=p ... WQ&cad=rja; това също http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=p ... QA&cad=rja
Относно храненето - ако от пасирана храна сте минали направо на къхня, можеби му е неясно точно какво трябва да прави с парченцата в устата си. Т.е ще му трябва време да свикне с храна която не е пасиана, и търпение от твя страна да го научиш как се дъвче. Моят син е трето дете в къщи и имитира всичко което правят по-голмите. Повтаря думите им, как се смеят, гледакакво ядат и иска къщото. Т.е опитай да му показваш търпеливо как да дъче, какво се прави с храната на парченца. Защото ако при всеки негов отказ да я яде, ти я псираш, то детето няма как да разбере как се яде твърда храна. За него е нормално да се храни с пасирана храна.
Изображение
Изображение
Изображение

Danika
Мнения: 5
Регистриран: 29 юни 2012, 15:56

Re: Рефлукс или пилорна стеноза?

Мнение от Danika » 16 юли 2012, 16:52

повръщането при моето дете престана , когато той стана на 9 месеца, но наскоро прекара грип , при който имаше повръщане с малки парченца тъмно кафява кръв. Личната лекарка каза че е вследствие на рефлукса ( който за мен вече е минало или по - скоро беше) . Колкото до изследванията не сме правили тези, за които пишеш , но сме ходили на гастроентеролог - доц Ковачева и то няколко пъти а преди седмица тя едва ли не ми се скара че съм отишла без причина в кабинета й. Предполагам че като майка и първо дете се вживявам повече от необходимото, но искам да съм сигурна че правя всичко по силите си , за да се чуства добре детето ми. Колкото до пасираната храна - минахме от пюрета за бебета на 12 - 18 месеца с парченца на детска кухня. По - интересното е че детето яде твърда храна , която не е полезна като пържени картофи , спагети, пица и т.н. без да му се гади от нея, а кухнята независимо дали е домашна или не отказва ако не е пасирана. така че по въпроса с дъвченето много добре знае какво да прави :) Притеснена съм защото явно има проблемен стомах и сега всяка седмица е с разстроиство.

marychery
Мнения: 91
Регистриран: 27 яну 2006, 11:57
Местоположение: София

Re: Рефлукс или пилорна стеноза?

Мнение от marychery » 16 юли 2012, 17:50

Даника, щом имаш притеснения пак иди на лекар. Един ще ти се накара, друг ще обърне внимание на притесненията ти. Така, че по този въпрос - търси отговор на въпросите си. Тук не става въпрос за вживяване, аз имам 3 и пак се "вживявам" особено с малкото ми дете. Ти сигурна ли си че детето харесва детската кухня? Защото аз моят син го пробвах известно време и се отказах. Той определено не я искаше, и също имаше позиви за повръщане ако нещо не му хареса и това е до ден днешен. Не ми се сърди за съветите, просто има много неща които можеш да опиташ с храната - да пробваш примерно заедно да приготвяте някое от ястията за да възбудиш интереса му. Моят син е малко по - голям от твоето детенце, и определено обича да ми помага, а после с удоволствие опитва това което сме сътворили заедно. Или иска да опита храна която вижда че ние ядеме и казваме колко е вкусна. Щом яде без пробленм дадена храна като пица и пържени картофки, най-вероятно просто нему харесва или не иска храната от кухнята. Но пак ти казвам заведи го при друг специалист за да си сигурна че детето е добре. Михаил примерно повръща все още много когато ходиме на басеин и си потопи главата.
Относно стомахчето и разтройството - педиатрите би трябвало да са наясно какво да изпишат. Ако е по - сериозно можеш да дадеш хидрасект за бебета и малки деца. Ако не давай чай от мента или джоджен те успокояват стомахчето.Аз противно на всички полезни неща, давам спрайт и вътре разтварям хидрасекта, защото иначе Михаил директно го повръща. Вкючи и някакъв пробиотик - Биогайя, Линекс бебе. Дано скоро да нямаш повод за притеснения.
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1849
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рефлукс или пилорна стеноза?

Мнение от професор Бранков » 25 юли 2012, 05:48

Извинете че забавих отговора си, надявам се нещата да са по-добре. Аз също мога да прегледам детето, но явно че нещата опират до педиатрите специалисти по храненето. Потърсете доц.Мариана Маринова от Университетската педиатрична болница. Аз ще се върна от отпуск след 20 август.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

ldoshkova88
Мнения: 2
Регистриран: 06 авг 2018, 18:46

Re: Рефлукс или пилорна стеноза?

Мнение от ldoshkova88 » 06 авг 2018, 20:10

Здравейте професор Бранков синът ми е на 37 дни от седмица започна да връща мляко след хранене понякога и два часа след хранене дори случва след оригване,на моменти връща по 3-4 пъти един след друг днес посетихме детски гастроентролог след прослушване на стомахчето на малкия му постави диагноза ГЕР! Сутринта когато нахраних детето той не успя да се оригне след два часа се събуди и повърна на фонтан за пръв път свързах се и с педиатърката тя ме успокои че пилорната стеноза се проявява към 20 ден!
Детето яде лакумо,случвало се е да върне и водичка! Надявам се това да не са симптоми на стеноза!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1849
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рефлукс или пилорна стеноза?

Мнение от професор Бранков » 06 авг 2018, 20:40

При пилорната стеноза, която се проявява от 15 - 20 ден, детето повръща на фонтан, веднага след нахранване, като повръща цялата приета храна. По тази причина бързо губи тегло и състоянието му се влошава. Във Вашия случай явно става дума за физиологичния ГЕР при бебетата. Бъдете търпеливи, хранете го по-често, на по-малки порции и го дръжте дълго време да оригне.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

ldoshkova88
Мнения: 2
Регистриран: 06 авг 2018, 18:46

Re: Рефлукс или пилорна стеноза?

Мнение от ldoshkova88 » 06 авг 2018, 21:49

Благодаря Ви за бързия отговор успокоих се той доста добре придаде първия месец 1,200 ! Пожелавам Ви лека и спокойна нощ! Още веднъж благодаря исках по-компетентно мнение и се радвам че успях да го получа от Вас!

Отговори