12 май – Световния ден на медицинските сестри ❤️❤️❤️

12 май - Световен ден на медицинската сестра

Днес, 12 май, всички ние изказваме огромната си благодарност към всички Вас, колеги, които ежедневно доказвате своя висок професионализъм, всеотдайност и себеотрицание. Заедно подадохме ръка на всички наши малки пациенти, техните родители и близки, които имаха нужда от нашата помощ.

❤️❤️❤️ Благодарим!!! ❤️❤️❤️

❤️❤️❤️ Честит празник и бъдете здрави! ❤️❤️❤️


Денят е определен за празничен в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 – 1910).

Наричат Флорънс Найтингейл „Дамата с лампата”, защото работата на медицинската сестра продължава и нощем. Успява да направи истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Тя ръководи група от медицински сестри, обучени от нея, която поема изцяло медицинските грижи за пациентите, независимо от скептицизма на лекарите. Благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дизентерия войници, смъртността в лазаретите спада от 42% на 2,2%.

Създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Florence_Nightingale.jpg

Повече подробности за живота и дейността на Флорънс Найтингейл можете да прочетете ТУК.