Проблеми с шефа

Струва ли си да експериментирате с вашето здраве ?

В списание „Уърк енд стрес” (Work and Stress), американският учен Брад Джилбърт публикува своите наблюдение, според които взаимоотношенията с началника до голяма степен определят риска от депресия и други психиатрични проблеми. Те имат почти същото значение за общото здравословно състояние, както семейните отношенията.
Според Джилбърт дори и приятелски настроените колеги или добре платената работа не могат да компенсират проблемите с началника. Според изследване на „Галъп” влошени или откровено нетърпими отношения с шефа си е причина №1 за напускане на работа.
Конфликтите с вишестоящия изместват всички останали причини за неудовлетвореност на работното място – включително заплащането, продължителността на работното време или ежедневните задължения. Налага се категоричния извода, че хората напускат шефа си, а не работата.

Тези „нещастници” са изложени на 20% по-висок риск от сърдечно или нервно заболяване.
Защо шефовете влияят по този начин? Защото самоволно определят правилата за работа на служителите!

Хората са изключително чувствителни към емоционалните послания, дори към онези, които не са изрично заявени. Емоциите са заразни. Когато шефът е в лошо настроение, е лесно да се прихване негативността, несигурността, стреса, които той излъчва.

Има два типа емоционално заразителни взаимоотношения: с интимния партньор или с влиятелна личност.

В романтичните отношения емоциите са симбиозни. Ако единият партньор се чувства зле, другият страда. Доброто настроения на единия може да повиши тонуса и на другия.

Но между шеф и подчинен емоцията има тенденция да протича само в едната посока – лошата.

Не е изненадващо, че началник, който крещи или унижава, проваля цялата организация. Ефектът от настроението му обаче може да се окаже по-голям проблем за едни от служителите, отколкото за други.
Някои хора са крайно чувствителни към невербалните знаци, които другите подават при разговор – малки промени в езика на тялото, тон на гласа, израз на лицето. Такива хора са способни да „подслушват” скритите мисли и чувства на другите.
Тази способност, която психолозите наричат „емоционална интелигентност”, може да се окаже проблематична, когато някой улови негативните чувства на другия.
Специалистите съветват служителите да се опитат да създадат емоционална връзка с началника си, която да не е фокусирана върху изпълнението на определена задача или конкретни срокове. Те препоръчват още да откриете какво шефът ви наистина харесва в работата.
Самият акт на разговор за стремежите на човека, за ценностите му, ще ви позволи да разберете началника си. Това може да помогне и да промени ъгъла във взаимоотношенията. Ако това все пак не се случи, опитът ви дава сам отговора: лошият шеф не си струва експерименти с вашето здраве.