Не дразни доктора!

Преглед на пациентите – досадници

Известно е, че лекарите са една от най-критикуваните професионални гилдии. Нека видим обаче какво мислят самите лекари за своите пациенти. Едно проучване на списание „Витал” е установило десетте „най-нелюбими” типа пациенти. Думата „пациент” идва от латинското patio и означава „изтърпяващ, търпящ”. И въпреки че идеален пациент не съществува, отделни екземпляри от този вид се оказват прекалено трудни за изтърпяване. И тогава „търпящият” е лекарят…

1. Консуматорът

Ужасява се от две думички: отговорност и въздържание. Всеки лекар го познава: пациента , който уж няма нищо общо с болестта си. Собствената отговорност той „закача в гардероба”. Просто идва и казва: ето ме – хайде да ви видя сега! Положително имате някакъв илач срещу моята болежка. Само да не ми променя ритъма на живот! А не вижда, че именно неправилният начин на живот е една от причините за страданието му. На всичко отгоре той не проявява ни най-малка готовност да се откаже от лошите си навици – пушене, мазни ястия и пр. Защото не желае да си разваля удобството, а е типичен консуматор: плащам, значи трябва да получа здраве! „Излекуване по поискване“ е – според лекарите – една широкоразпространена заблуда сред пациентите.

2. Пъпът на света

„Бил съм при кого ли не – но никой не може да ми помогне!“ По това окуражително встъпление лекарят разпознава с кого си има работа: хипохондрика. И започва едно дългогодишно мъчение и за двамата – лекар и пациент. Себе си и болежките си (естествено, много на брой и все лоши) черногледецът смята за пъпа на света. Обикновено занимава с това цяла чета от специалисти, ала, уви, неспособни да го излекуват. Така той събужда у всеки от тях мъчителни съмнения в собствените възможности: „Толкова ли не ме бива да му помогна?” И ако все пак хипохондрикът, напук на всичките си лоши прогнози, бъде излекуван от едно страдание, то някое от другите вече е в абсолютно напреднал стадий.

3. Нехайният

Той не спазва посочените му часове за преглед. Би могъл поне да телефонира – но не го прави. Този пациент въобще не се придържа към уговорки: не взема предписаните лекарства или ги взема нередовно, не ходи на физиотерапия, не спазва съответната диета. Резултат: лечението не помага и виновен за това, естествено, е лекарят! Но за съжаление този вид пациенти не са изключение. Изчислено е, че в Германия например всяка година се изхвърлят предписани, но неизползвани медикаменти за 4 милиарда марки.

4. Всезнайкото

Той идва в лекарския кабинет с непоклатима „самодиагноза”. Той знае какво му е. Та нали е слушал, чел, гледал по телевизията. Нуждае се точно от тези капки и точка. Без дискусии, моля! Това което му казват фризьорът или съседът, има по-голяма тежест от мнението на лекуващия го лекар. И ако не получи желаното лекарство, заплашва, че ще отиде при друг.

5. Гълтачът на хапчета

Той прилича на консуматора, само че е по-нетърпелив. Не обича дълго да чака, защото иска само едно: бързо и лесно избавление отвън. Затова „поглъща” буквал но всичко: всяка нова диета, всяко ново. Независимо какво, Важното е да действа чудотворно хапче, всичко, което му кажат. Не се запитва какво съдържа то. Главното е да действа! Не иска и да чуе за продължителни лечения, диети и гимнастики. Очаква светкавичен ефект от „гълтането”. Не настъпи ли такъв, той просто си отива: мълчаливо, без обяснение. Да търси следващия лекар с чудодейна тинктура.

6. Невежата

„Беше някаква синя кутийка….”
„Невероятно е колко много неща не се знаят!” Тъй домашният лекар изразява почудата си от един учудващо апатичен тип пациент: той не знае нито какви лекарства е вземал, нито за какво или срещу какво. „Беше някаква синя кутийка със зелени ленти…” Толкова.
– „А кой ви ги предписа?”
– „Нямам представа!”
– „И кой би могъл да знае?”
– „Изобщо не знам!”
На това място обикновено диалогът прекъсва, а нервите на лекаря се скъсват …

7. Човекът със семейство

Той води със себе си рояк шумни деца, за да мине времето по-бързо. Независимо дали в чакалнята, зад бюрото на сестрата или в самия кабинет: те вдигат шум, внасят неспокойствие и стрес. И събуждат едно единствено желание: само по-скоро да се махнат …

8. Неподготвеният

Този тип пациент по принцип не носи със себе си необходимите документи -снимки, епикризи и прочее. С това причинява не само ненужни разходи, но прахосва време и събужда недоволство у останалите пациенти. Обикновено и облеклото му е неподходящо, прекалено навлечен и непрактично облечен, той губи твърде много време, докато се освободи от всиики „пластове” дрехи.
Докато паднат всички дрехи …

9. Плямпалото

В чакалнята той разговаря високо и без да чака да го подканят. В самия кабинет взема въпросите на лекаря твърде буквално. И вместо историята на болестта, разказва историята на живота си. Нав-ремени „изсипва” по някой и друг анекдот и не се смущава да запита дори и лекаря за подробности от личния му живот.

10. Нечистоплътният

Макар и на последно място в „хитпарада” на досадниците, него все пак го има – пациента, който не е особено придирчив към собствената си телесна хигиена. И нищо чудно при това, че лекарите не го понасят много, много …