Спешни, болестни състояния на тестиса

При децата често възникват спешни проблеми на тестиса и неговата торбичка, което наричаме остър скротум. Скротум наричаме кожната торбичка на тестисите. Тези заболявания крият опасност от увреждане на мъжката сила и плодовитост. Тяхната диагноза е затруднена, а лечението по правило е хирургично.

Има няколко такива заболявания със сходна клинична проява, които се наричаме общо „остър скротум”: усукване на тестиса или на неговите придатъци, възпаление или травма на тестиса. Като диференциална диагноза тук влиза заклещената слабинна херния.

Детска хирургия: Спешни, болестни състояния на тестиса.

Усукване (торзия) на тестиса

Торквирането на тестиса представлява хирургическа спешност, тъй като вероятността за неговото спасяване намалява с продължителността на торзията. Тя се проявява най-често при кърмачета или момчета в пубертета, но може да засегне и зрели мъже.

При малките деца се дължи на хлабавите прикрепващи елементи на органа, а при големите най-често е последица от травма или пренапрягане.

(фиг. 1)

Понякога усукването възниква още в утробата на майката, при което детето се ражда с подута и зачервена скротална торбичка.

Общото в клиничната картина на острия скротум е тестикуларната болка и подуване на скротума. При случаите с усукване болката е внезапна и рязка, после става трайна и се усилва с времето. Големите деца могат да укажат като причина удар в областта, спортно натоварване или каране на колело. Случва се това да се появи след тайничко заиграване на момчетата с мъжката им гордост.

Общото състояние на детето е силно увредено. При прегледа на мястото се установява оток на торбичката с изглаждане и зачервяване на кожата, болезненост и значителна плътност при допир.

(фиг. 2)

Трябва да имаме предвид, че по-големите момчета от срам или от страх може прикрият оплакванията си, или да кажат че ги боли корем. Уточняващи сведения могат да споделят родителите въз основа техните наблюдения за поведението на детето.

Ако след някакъв спортен или битов инцидент болката в скротума продължава дълго и се засилва, това изисква лекарски преглед за изключване на разкъсване на тестиса или остро усукване.

Изследването с Доплер (цветна ехография) дава най-точно състоянието на тестиса. Но в повечето случаи диагнозата се основава на предисторията на заболяването, субективните оплаквания и обективния преглед.

При всяко съмнение са усукване на тестиса трябва да се извърши оперативно ревизия в най-срочен порядък. При операцията засегнатият тестис е синкаво-червен до кафяво-черен в зависимост срока от началото на процеса.

(фиг. 3)

С въртеливи движения отвътре навън се връща в нормална позиция, но ако има данни за умъртвяване на тъканта, тестисът трябва да се премахне. Често другият тестис се фиксира в торбичката си като профилактика.

Усукване (торзия) на апендикуларните израстъци

От ципата тестиса често излизат малки израстъци на тясно краче, които са остатъци от ембрионалното му оформяне. Те също могат да се усучат, като причините за това отново са травма, напрягане или въздействие от стегнати дрехи.

При умерена по сила болка, развиваща се постепенно за няколко дни, трябва да се мисли торзия на тестикуларния апендикс. За разлика от усукването на тестиса, болката е по-слаба, състояния на детето е добро, скроталната торбичка не е подута и зачервена. Може да има набиране на течност в нея – вторично хидроцеле.

Разграничение на двете заболявания се прави с цветна ехография (Доплер). При осветяване на торбичката с пряка светлина, на определен участък се вижда черно петно, където е основната болка при опипване. Все пак хирургичната ревизия разрешава това болестно състояние, което не е така опасно, както при усукването на яйцето.

Възпаление на тестиса (орхит и орхиепидидимит)

Възпалението на тестиса се наблюдава при малки деца в хода на обща вирусна инфекция. При големите деца обаче, ако няма предходна хронична травма, трябва да се мисли за проблеми с пикочната система или, макар и рядко, за злокачествен тумор.

Външният вид на скротума не е много променен – установява се лек оток и зачервяване, слаба болезненост. При сигурност в диагнозата се назначават антибиотици. Ако обаче има съмнения, трябва да се направи оперативен оглед.

Други причини за остър скротум

Травма на тестиса освен усукване може да причини разкъсване на тъканта му. Диагностичните и лечебни действия са аналогични.

Ако липсват данни за травма, внезапният оток и зачервяване на торбичката с поява на болка може да се свърже с остро увеличение на течността (остро хидроцеле), заклещена ингвинална херния или усложнение при някои кръвни заболявания.

Във всички случаи е необходима спешна консултация с детски хирург.