Предстои операция на детето Ви.

Анестезия за оперативна намеса под пъпа.

На детето Ви предстои малка оперативна намеса. Най-често това са операции за ингвинална херния, пъпна херния, задържан тестис или хидроцеле. При този вид оперативна намеса болничният престой е кратък и следоперативната болка не трае повече от 48 часа.

Какво трябва да знаете преди срещата си с анестезиолога?

1. Детето Ви би трябвало да е здраво поне от 10 дни.

2. При наличие на алергия, това трябва да е съобщено при първичния преглед, за да има време детето да се тестува и подготви с антихистаминов препарат.

3. Прием на храна и течности:
• Вечеря по установения навик
• За кърмачетата:
– На майчино мляко – то може да се даде до 4 часа преди операцията.
– На изкуствено хранене – може да се даде до 6 часа преди операцията.

Течности – бистри течности като вода, чай, бистър плодов сок /ябълков, гроздов/ могат да се дават до 2 часа преди интервенцията, тъй като напускат стомаха за това време и той остава „празен” – само със стомашен сок.

4. Освен въпросника, който трябва да сте попълнили внимателно, особено частта касаеща клатещите се зъбки, анестезиологът ще Ви зададе допълнителни въпроси за фамилната обремененост на детето. Точният отговор би могъл да го предпази от някои сериозни анестетични усложнения.

В деня преди операцията анестезиологът преглежда детето Ви и Ви обяснява естеството на анестезията, която предстои.

В деня на операцията 30-40 минути преди детето Ви да бъде качено в операционната зала, анестезиологична сестра ще му даде прахче от вещество т.н. премедикация, чиято цел е да приеме раздялата с Вас не като акт на наказание или отхвърляне.

За нещастие при 5-7 % от децата това лекарство може да има парадоксален ефект – проява на агресия, възбуда, използване на нетипичен речник.

В този момент трябва да се постави и предписаната Ви от анестезиолога „свещичка” за начално обезболяване. Нейната цел е още преди началото на операцията да се блокират част от болковите рецептори, така че след операцията, степента на болка да е по-ниска.

В операционната зала детето заспива като вдишва газова смес от кислород и упойващ газ. Ако детето се страхува да легне може да заспи седнало. Маските, с които се подава упойващата смес най-често са прозрачни, за да не го плашат.

По време на анестезията и операцията непрекъснато се следят основните жизнени функции на детето-сърдечна честота и ритъм, насищане на кръвта с кислород и артериално кръвно налягане.

Едва след като детето заспи и вече няма спомен за случващото се с него, нито изпитва болка, се поставя венозният път и детето се обръща настрани, за да се направи каудалния блок.

Какво представлява тази техника?

На ниво граница кръстна/опашна кост с много тънка игла, се прониква в епидуралното пространство. На това ниво срещу иглата няма гръбначен мозък, който да бъде травмиран. Тук се намират само нерви, които отговарят за усещанията на тялото от пъпа надолу. Извършвайки този вид допълнителна анестезия, ние постигаме 2 цели:
След фиксиране на блока (нервите от пъпа надолу са заспали) можем да намалим концентрацията на упойващата смес и детето да се върне от състояние на дълбока анестезия в състояние на повърхностен сън. Тогава неговите защитни рефлекси се възстановяват и рискът стомашн съдържимо да попадне в дихателните пътища силно се редуцира.
Този вид анестезия продължава да действа 3-4 часа след края на операцията и помага на детето да преодолее острата постоперативна болка.

Когато операцията приключи и детето Ви се събуди, то се „извежда” в залата за „събуждане”, където се изчаква пълното отзвучаване на ефектите на анестезията.
Вашето дете се сваля в отделението, където може да приеме малко вода.

Много важно е да не забравяте следващите приеми на аналгетик, така както сте били посъветвани от Вашия анестезиолог.

Доцент Д-р Надежда Гаврилова