Деца и слънце

Kакво ново под слънцето за бебетата и малките деца?

Ново проучване от BabyCenter.com разкрива, че 79% от родителите с бебета и малки деца са загрижени относно опасностите от излагането на слънце на децата си, но повече от половината (56%) не се чувстват достатъчно информирани как да ги предпазят.

При 84% от родителите, планирали да прекарат средно по 16 дни на плажа или на басейна това лято, е време да се замислим сериозно за защитата от слънчевите лъчи.

Детска хирургия: Деца и слънце.

Безопасно слънце за децата:

– Предпазвайте децата си от директна слънчева светлина колкото е възможно повече, особено между 10 и 15 часа, когато слънчевите лъчи са най-силни.

– Слагайте на детето си шапка, леки панталони и блуза с дълги ръкави при излизане навън в средата на деня. Прибавете очила с УВ-защита, ако детето би ги носило.

– Защитете детето си с водоустойчив крем със защитен фактор 15 или повече. Намажете детето поне 20 минути преди излагането на слънце, за да може да попие и го намазвайте отново всеки път, след като е играло във водата, въпреки че кремът е водоустойчив.

– Използвайте крем, съдържащ цинков оксид или титаниев диоксид. За разлика от химическите препарати, които попиват в кожата и могат да причинят алергични реакции, тези съставки образуват върху кожата филм, предпазващ от слънчевите лъчи.

– Когато прилагате нов препарат, направете проба с ограничен кожен участък, за да сте сигурни, че детето Ви няма да има реакции срещу него. Ако се появи обрив или зачервяване върху тестваното място, подберете хипоалергична формула.

Грижата за защита от слънцето трябва да е ежедневна, а не само когато сте планирали почивка на морето.

Вие не излизате без слънчеви очила, а детето ви?

Половината от родителите, анкетирани от Американския Съвет по Зрението, казват, че децата им рядко или никога не носят слънчеви очила със 100% УВ-защита. И въпреки че родителите осъзнават опасността слънцето да уврежда зрението, е два пъти по-вероятно децата им да бъдат предпазени само със слънцезащитен крем, но не и със слънчеви очила.

„Милиони родители рискуват зрението на децата си”, казва д-р Сюзън Тауб, от Очна клиника „Тауб”, Чикаго. „Слънцето може да увреди очите точно толкова, колкото и кожата.

Това особено важи за децата, за които рискът е по-голям, защото лещата на техните очи е толкова устойчива на УВ-лъчи и защото те прекарват много време на открито.”

Продължителното излагане на вредни лъчения може да доведе по повишен риск от катаракта или дегенерация на макулата в по-късни етапи от живота на детето.

„Очилата не са играчка. Да посетите специалист и да си набавите очила със 100% УВ-защита, е най-добрият начин да защитите очите на децата си.” – казва д-р Тауб.