Децата и компютрите

Децата и компютрите – сигурността на първо място.

Много, ако не и повечето деца, прекарват дълго време пред компютрите – игри, моментни съобщения, домашно (това е родителска мечта) или просто сърфиране. Според Американската Асоциация по Физикална Терапия (ААФТ) това може да доведе до някои сериозни проблеми със здравето.

Проблеми.

Тези последици за здравето са резултат от две основни причини:

– Първо, седенето твърде дълго пред компютъра без раздвижване и смяна на позицията, може да доведе до нарушения във фините движения и спазъм на мускулите.

– Второ, неправилната ергономична позиция, като прегърбена стойка, очи над нивото на екрана, позиция на лактите и колената в нефизиологични ъгли и използването на мишки с неподходящ размер, могат да провокират разнообразни физически страдания.

Нарушения.

Вероятно сте запознати с термините, но не сте мислели, че децата са изложени на риск от тях:

– Синдромът на карпалния канал са често явление. Представлява притискане и оток на срединния нерв във вътрешността на тесния канал на китката.

– Тендинитът, което е възпаление на сухожилието на дланта, китката и ръката.

– Болката в долната част на гърба също е честа.

– Седенето твърде дълго пред компютъра може да причини още скованост, главоболия, болки във врата, болки в горната част на гърба и болки в ставите и мускулите при движение.

ААФТ не препоръчва децата да не работят с компютри, а да бъдат научени как да вършат това безопасно. Заболяванията в резултат на работа с компютри нарастват и вероятно ще продължат да нарастват, ако не се насочи вниманието към тяхното безопасно използване.

10 препоръки за здравословна работа с компютри.

1. Стъпалата опрени в земята. Уверете се, че стъпалата на детето опират земята или са върху табуретка, когато е седнало. Коленете трябва да са под ъгъл от 90 градуса. Това разпределя тежестта по-добре и намалява напрежението в горната част на тялото. Помислете за стол, съобразен с височината на детето или използвайте табуретка за краката.

2. Изправена стойка. Уверете се, че детето седи изправено, с тежест върху седалището и стъпалата. Тазът трябва да е изправен.

3. Очи на нивото на екрана. Лесно за запомняне правило е, най-горната част на главата на детето да е успоредна с горната част на екрана. Всяко друго ниво на очите би довело до напрежение във врата.

4. Успоредни предмишници. Уверете се, че предмишниците са успоредни на пода и лактите са по ъгъл 90 градуса.

5. Лопатки в правилна позиция. Лопатките трябва да са върху ребрата, а не прегърбени или стърчащи встрани.

6. Подходяща мишка. За по-малки деца е уместно да се предвиди мишка с по-малки размери. Децата, използващи мишки за възрастни, имат по-висок риск да развият синдром на карпалния канал. По голямата мишка фиксира ръката в непривична позиция и мускулите се преразтягат и уморяват.

7. Почивка за очите. Децата трябва да отделят очите си от екрана колкото се може по-често и да ги фокусират върху далечни предмети. Взирането в компютърния екран за дълги периоди от време може да причини пренапрежение на очите и главоболие.

8. Почивка. Поощрявайте редовни почивки от компютъра поне на всеки 20 минути.

9. Разтягане и движение. Разтегателните движения като например опъването на главата, завъртането на рамената или пък маршируването на място, докато детето седи на стола, поддържат тонуса и гъвкавостта на мускулите.

10. Контрол. Наблюдавайте за предупредителни симптоми като главоболия, умора, болки или схващания на мускулите и вземете мерки навреме. Поставете тези правила до компютъра и ги превърнете в здравословни навици.

Ами ако?

Когато се появят проблеми, се обърнете към лекар или физиотерапевт. Лекувани навреме, повечето увреждания са обратими.

Обърнете внимание на десетте правила от списъка. Те се отнасят и за възрастни, работещи с компютри.