С детска кола към операционната зала.

В детското отделение на болницата във френския град Валенсиен (Valenciennes) носилките са заменени с детски електрически автомобили.

Малките пациенти могат да кръстосват коридорите а когато им се наложи, могат да отидат с тях на изследвания. Целта е да се намали нивото на стрес от болничната среда у децата с методите на играта. Детските автомобили се ползват и при отиването на децата към операционните зали. Благодарение на този забавен начин на придвижване, децата не са толкова стресирани и на лекарите не им се налага да предписват медикаменти за успокоение.
Автомобилите са предоставени от персонала на болницата и от футболния клуб на Валенсиен.

„Този игрови метод помага на децата да мислят за нещо различно, когато влизат в Операционния блок. Без стрес и по-спокойни. Това може да доведе и до по-малък прием на медикаменти за освобождаване на напрежението.” – споделя Набил Елбеки (Nabil Elbeki.), началник на хирургичното отделение.

Малчуганът  Мило, който е на седем години, го очаква първата в живота му операция. Въпреки първоначалните опасения на родителите, той дори не се е разплакал. Най-голямата грижа на момчето е коя точно кола да избере за пътуването си към операционната зала.

Според лекарите, новата инициатива влияе добре дори и на родителите. Понижава техния стрес, като така улеснява комуникацията с тях.

Болницата във Валенсиен засега разполага само с три електрически автомобила, но смята в съвсем скоро време да разшири детския автопарк.

Видео с български субтитри:

Репортаж на France 3.

Източник: Centre Hospitalier de Valenciennes