Две операции на пациенти от Център „Фонд за лечение на деца” в „Пирогов”.

В рамките на една седмица двама пациенти от Център „Фонд за лечение на деца” бяха оперирани от водещи специалисти на „Пирогов”.

Проф. д-р Николай Габровски, национален консултант по неврохирургия и шеф на Клиника по неврохирургия в „Пирогов”, заедно с д-р Михаил Захаринов, завеждащ Детската неврохирургия в „Пирогов”, извършиха сложна операция на 9-годишно момиче. Детето има злокачествено образувание, обхващащо част от гръбначния стълб и гръдния кош. По време на операцията тумора беше успешно отстранен. Бяха поставени специални титаниеви импланти, които ще бъдат заплатени от Център „Фонд за лечение на деца”. Детето е в съзнание и се движи самостоятелно. Предстои следващ оперативен етап, който ще бъде извършен от доц. д-р Христо Шивачев и екипа му от Отделение по детска гръдна хирургия.

В рамките на същата седмица беше извършена втората операция, този път пациентката е на 17 години. Момичето е с тежък вроден дефект на гръдния кош, познат като „обущарски гърди”. Операцията извърши д-р Христо Шивачев и екипа му от Отделение по детска гръдна хирургия. Резултата от операцията е много добър, пациентката е вече изписана от „Пирогов”. Предстоят и контролни прегледи на всеки 3 месеца в продължение на 2 години.