Къс френулум/ ?фимоза? - подходяща възраст за намеса?

◼ Слепване кожичката на пениса
Отговори
Елена

Къс френулум/ ?фимоза? - подходяща възраст за намеса?

Мнение от Елена » 30 юни 2006, 18:17

Здравейте и поздрвления за този полезен форум!

Ето и нашият проблем:
Момченцето ми в момента е на 2г. и 4 месеца.
Пенисът му беше забелен от хирург когато беше на 10 месеца (със забележка, че сме закъснели!).Тогава все още не бях запозната със статиите и мненията по въпроса, до които имам достъп сега, за което съжалявам. Преди това аз съм придърпвала кожичката доколкото може без да причинявам болка, но и без особен резултат. След въпросното забелване, аз успявах да забелвам главичката до около 40-50% и сме поддържали обичайната хигиена.

Преди известно време, забелването започна да става все по-трудно и главичката се възпали (беше съпроводено с болки при уриниране, но урината беше чиста).Проблемът се реши с локален антибиотик и нова интервенция на хирург. Осъзнавам, че първото забелване не е било необходимо (да не казвам вредно!) и е последвало слепване. В момета успяваме да забелваме изцяло, но малко трудно и детето определено изпитва дискомфорт и се травмира (понякога се стига до там че се въздържа от ходене по малка нужда). От време на време се оплаква от болки и сърбеж (обикновено ден-два след забелване).

На прегледа при друг детски хирург се установи, че кожичката е в добро състояние, но действително малко по-стегната, и при правилна "обработка" не би изисквала хирургическа намеса.
Паралелно с това се установи и КЪС ФРЕНУЛУМ, който изкривява главичката при забелването...При това положение ни предложиха следните алтернативи:

1. Хирургическа намеса под пълна упойка (заради възрастта на детето), при която да се освободи кожичката и да се среже юздичката.

2. Да продължаваме да забелваме 1-2 пъти седмично и да поддържаме добра хигиена..., а пластиката на юздичката да бъде оставена за по-късна възраст(началото на пубертета), когато ще може да се извърши с местна упойка.
(От другите постинги тук и статиите в интернет, виждам че неудобствата с късата юздичка се проявяват при започване на полов живот).

Аз, като родител, бих искала този "проблем" да се реши възможно най-скоро, но ме притеснява ПЪЛНАТА упойка.

Вие какво бихте ме посъветвали? Коя е най-подходящата възраст за такава манипулация? Дали да оставим нещата така със съзнанието, че детето изпитва някакъв дискомфорт в тази област и съществува риск от ново възпаление (или, не дай боже, скъсване на френулума някой ден), или да си решим проблемите "отраз"?

Извинявам се за дългия постинг и благодаря предварително за отговора!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1821
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от професор Бранков » 03 юли 2006, 21:15

Здравейте,
няма правило за тези манипулации. Детето Ви е навършило възрастта, когато те могат да се направят.
Лично аз смятам, че е по-добре това да стане сега, за да няма траен неприятен спомен. Упойките не са вредни за децата, а освен това се работи спокойно.
В крайна сметка решението е ваше.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Елена

Къс френулум/ ?фимоза? - подходяща възраст за намеса?

Мнение от Елена » 04 юли 2006, 12:18

Благодаря за отговора доц. Бранков!
Напълно се доверявам на мнението Ви, още повече че то съвпада с вътрешното ми усещане, че наистина е най-добре да решим проблема по-скоро...Сега съм много по-спокойна!
Знам, че това е лека козметична операция, и тъй като сме далеч от София, най-вероятно ще се обърнем към завеждащ детска хирургия в нашия град.

Благодаря още веднъж, че ви има, и въпреки напрегнатото си ежедневие, намирате време за нас и нашите проблеми!

Отговори