ГЕРБ на дете на 1 година и 4 месеца или алергия към белтъка?

◼ Рефлукс ◼ Повръщане при хирургични заболявания
Отговори
danaila_dimova
Мнения: 2
Регистриран: 24 ное 2010, 12:09

ГЕРБ на дете на 1 година и 4 месеца или алергия към белтъка?

Мнение от danaila_dimova » 17 дек 2010, 13:58

Здравейте д-р Бранков,
поздравявам ви за това, че намирате време да отговаря на въпроси във форума (въпреки, предполагам, натоварената си програма). Адекватната лекарска помощ, а не дезинформацията поднасяна от съфорумци, е от изключителна важност за понякога прекомерното родителско безпокойство, което обаче често се оказва напълно основателно.
Извинявам се предварително за дългия пост, който смятам да напиша, но вярвам, че всеки детайл от значение за правилното диагностициране.
Имаме следния проблем, преди около два месеца на сина ми ( сега на 1 г.4 месеца) беше поставена диагноза ГЕРБ без езофагит. Детето беше на естествено хранено до началото на 6 месец, тогава кърмата ми намаля, а той отказваше да пие адаптирано мляко, затова започнах захранване със зеленчуково пюре, плодово, месо ( беше с нисък хемоглобин), каши и т.н.Трудно свикваше с новите, храни, злояд е , започна да пие адаптирано мляко (пробвахме 4 вида и накрая хареса нутрилон) чрез нощното хранене, което и досега не може да откажем.
Докато беше на кърма, много рядко е повръщал , дори и когато не сме го оригвали.Само понякога започваше да хълца (и това можеше да продължи и 1 час), което според мен се случваше, когато върне малко мляко и го преглътне без да повръща.
Когато започнахме да го захранваме обаче, и то по-скоро когато започнахме да му даваме пюрета с малки частици (отначало съвсем отказваше да ги яде, а после по-скоро ядеше насила)започна периодично да повръща (няколко пъти в месеца). Като примерно можеше да изяде и половин буркан, а след това да повърне, като връщаше само това, което е изял до момента. Когато това се случваше спирах да давам за известно време пюре с частици, после пак почвах до следващото повръщане. Но не смятах че това е голям проблем и мислех, че постепенно ще свикне.
До преди 2 месеца когато в рамките на 1 седмица повръщаше ( по веднъж) всеки ден и то дори когато храната беше пасирана.
Преди това, обаче ето няколко неща които предшестваха това състояние и на които дотогава не бях обърнала внимание:1. няколко дни преди да започне да повръща му дадох за следобедна закуска кисело мляко (до тогава бях давала по няколко лъжички, беше получавал обриви на дупето, но поради малкото количество на млякото не бях сигурна, 4е е от него). след това кисело мляко, обаче дупето му пламна и съвсем красноречиво ми показа, че детето е алергично, дали към белтъка в млякото или към някои от подобрителите, които слагат в него не знам. За 3 дни обилно мазане с мехлеми проблема отшумя, тогава обаче реших че е достатъчно голям да хапне за първи път леща и резултата беше неспокоен сън, много газове, на следващия ден няколко едри червени петна по гърба, а после и по дупето,отказване на храна и вечерта повръщане на фонтан, веднага след като си изпи млякото.
Пропуснах да спомена, че през цялата изминала седмица детето беше с хрема, а освен това непрекъснато се лигаваше заради никненето на зъбки (това обилно слюнкоотделяне продължава на периоди и досега, като все още няма пробил зъб вече 4,5 месеца/ общата бройка на зъбките са 6, ако има някакво значение, като 1вия проби на 9 месеца).
Цялата тази ситуация ни накара да се консултираме с педиатъра, да запишем час при гастроентеролог (който имаше свободен час за след седмица). Междувременно аз спрях всички каши, в които имаше мляко , преминахме на Аптамил Ха и повръщането спря, газовете (пропуснах да спомена за тях) намаляха, детето стана по-спокойно и започна да се храни по-добре (изяждаше по-голямо количество и започна да си иска ядене, което дотогава не ни се беше случвало. Но истината е че може би и храната стана по-малко калорийна).
Пропуснах да спомена също така, че откакто се е родил не е пропускал ден без да ходи по голяма нужда, като обикновено ходи 3, 4 пъти и изпражненията до скоро бяха кашести сега вече са малко по-оформени.
Казаното до тук беше споделено и с гастроентеролога, който сякаш не взе под внимание съмненията за хранителна алергия, както и фамилната обремененост (алергии и от двете страни на баба и чичо), каза че детето най-вероятно има ГЕР, че трябва вече да се храни 4 пъти на ден , без нощно хранене и с твърда храна, която да дъвче, (което въпреки всичките ми опити- хляб, солети бисквити (неща които другите деца обичат), се оказва загубена кауза)- все неща,които са ми известни, но които на практика все още не се получават. Детето продължава да се събужда през нощта, да плаче и да си иска млякото. След разговора с доктора се опитвах , да не му давам мляко стояхме по няколко часа през нощта будни, той плаче аз дондуркам и накрая реших, че няма смисъл да се мъчим и пак започнах да му давам млякото.
И така не беше повръщал повече от месец, но сега отново е с хрема и отново се лигави заради зъбките, които все още не са изникнали и пак повърна два пъти за два дни, като първо се дави започва да кашля и повръща. Имам чувството, че когато има сополи и се лигави повръща много по-лесно и в знак на протест, когато го храним (тъй като той винаги се храни с нежалание) повръща.
Извинявам се за дългия пост и отнетото време, но вярвам, че някои от подробностите са от значение за доктора, за да прецени обективно състоянието.
Надявам се да имате възможност да ми отговорите и да ме посъветвате, дали да дойдем при вас или да се насочим към алерголог.
Още един въпрос имате ли свободен прием и кога е, можем ли да запишем час по телефона.
Благодаря ви още веднъж за отделеното внимание и за прекрасната инициатива да поддържате този форум.

Забравих да спомена, че гастроентеролога ни предписа да пием 30 дни мотилиум, но след като прочетох в листовката, че е противопоказен при наличие на непоносимост към лактозата, не посмях да го дам. Все пак детето направи реакция при прием на кисело мляко и на бобови.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: ГЕРБ на дете на 1 година и 4 месеца или алергия към белтъка?

Мнение от професор Бранков » 31 яну 2011, 16:09

Извинете ме, мисля че се свързахме вече, но аз искам все пак да изясня това. Ако имате нужда отново от съвет пишете ми, имах голямо натоварване през годината и изоставих за малко форума
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

danaila_dimova
Мнения: 2
Регистриран: 24 ное 2010, 12:09

Re: ГЕРБ на дете на 1 година и 4 месеца или алергия към белтъка?

Мнение от danaila_dimova » 21 мар 2011, 12:52

Здравейте,
все още не сме разговаряли с вас. Но, повръщането спря. Установихме, обаче че прави реакция при консумация на бобови, затова по съвет на гастроентеролога, ще въведем тези храни по-късно. Сега детето вече е на година и седем месеца. Продължава да няма апетит и почти всяко ядене да е една борба и мъчение; все още отказва да яде не пасирана храна, като сега не повръща, а само я изплюва:)). Не знам дали това е проява на някакъв характер (инат), или чувства дискомфорт. Защото в малките случаи, в които е повръщал (напоследък, може би преди 2 месеца последно), повръща, примерно само морковчетата от предходното ядене, които са били на парченца, или банана от кашата, който не е бил достатъчно добре смачкан. Но все още много често има много газове и коремчето му е подуто. В такива случаи съм забелязала, че не иска и да яде.
Не знам дали това може да бъде признак за заболяване и дали трябва да се тревожа или е нещо нормално за все още незрялата му храносмилателна система.
Ще очаквам с нетърпение вашия отговор!
Благодаря ви предварително.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: ГЕРБ на дете на 1 година и 4 месеца или алергия към белтъка?

Мнение от професор Бранков » 26 мар 2011, 07:58

Според мен нещата при вас излизат извън гастроентерологията. Но за да сме наясно аз трябва да изследвам детето. Предлагам да постъпите в детска хирургия, там ще направим по-широки консултации. Потърсете ме на 0888 373 857
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори