Зачервено пъпче със секрет

◼ Слабинна херния ◼ Пъпна херния.
Отговори
ElenaB
Мнения: 1
Регистриран: 25 яну 2016, 19:22

Зачервено пъпче със секрет

Мнение от ElenaB » 25 яну 2016, 19:35

Здравейте, професор Бранков.

Имам нужда от съвет. Синът ми е на 2 месеца. От около седмица уж заздравялото му пъпче започна да сълзи и да образува жълтеникава коричка. Самото пъпче е зачервено. Педиатърката препоръча третиране с неоми-ин, но подобрение няма и съм адски притеснена. Мислех да се обърна към педиатър с частна практика, но като се зачетох във форумите, може да се наложи и преглед при хирург. Какво бихте ме посъветвали. Благодаря предварително.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1796
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Зачервено пъпче със секрет

Мнение от професор Бранков » 27 яну 2016, 14:34

Здравейте. Днес вече прегледах Вашето бебенце.
Отговарям за ради нашите участници във форума.
След отпадане на пъпната връв може да възникнат проблеми като секреция на кръвениста слуз от остатъчни клетки, т.н.гранулом. Той може да се инфектира (омфалит) което е неприятно усложнение. Може да се капсулира в нещо като възпалена киста. Третирането се състои в антисептични промивки с кислородна вода, йодасепт, спиртен разтвор. Други съвременни методи са антибиотичен шпрей, Ацербин (като мехлем или шпрей) и още много... Нужна е консултация с детски хирург.
Понятието "високо превързване" (лигиране) на пъпа не е много точно с оглед на това, че някои го обвиняват за възникването на пъпна херния. Пъпната херния е вроден дефект на сухожилния отвор. Понякога се наблюдава изпъкнала кожа на пъпа (т.н.пробоскоидна херния, или кожна херния), но това отново не е свързано с лигирането на пъпа, а с частичен дефект, при което няма дефект на пъпния отвор, но кожата на пъпа не е успяла да се фиксира към сухожилието.
Има и друга, рядко срещана и многообразна патология на бебешкия пъп, но няма да я описвам - имате ли проблеми, елате на консултация при специалист.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори