Омфалоцеле

◼ Слабинна херния ◼ Пъпна херния.
Отговори
didoni2109
Мнения: 2
Регистриран: 11 дек 2012, 15:43
Местоположение: Бургас

Омфалоцеле

Мнение от didoni2109 » 11 дек 2012, 15:59

Здравейте Д-р Бранков, бременна съм с близнаци в 34 седмица. От 13 седмица наблюдаващият ме лекар ме подготви, че едното бебе е с ненапълно затворена предна коремна стена, най вероятно поради недостиг на фолиева киселина. Предстои ми планирано секцио в Тина Киркова, от там ми казаха,че такива случаи се координират по служебен път между тях и Пирогов. Това така ли е?
Интересува ме сложността и риска на операцията, периодът на престой и възстановяване на новороденото.
След операцията бебето връща ли се в болницата при майката или остава в Пирогов до момента на изписване? Как стои въпроса с получаването на информация относно състоянието на детето? По телефон ли става или на място?
Извинявам се за многото въпроси, но понеже не сме от София се налага до колкото е възможно да сме наясно предварително, за да можем да се организираме.
Благодаря предварително!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1835
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Омфалоцеле

Мнение от професор Бранков » 18 дек 2012, 21:28

В зависимост от големината на дефекта и съпътствуващите аномалии операцията може да е сложна или по-лесно изпълнима. Зависи и от доносеността. При подготовка за операцията колегите се свързват с д-р Ц.Георгиев, д-р Шивачев или с мен. Престоят на детето в Пирогов може да трае 2 седмици, грижите за него са специфични. Информация се дава на място и по телефона.

Хубаво е че са решили планиране. Обаче, ако е имало недостиг на фолиева киселина, защо другото не е засегнато. Нещата са много по-сложни и непредвидими.

Желая Ви успешно износване и да родите жизнени бебета. Ще се погрижим за тях :D
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

didoni2109
Мнения: 2
Регистриран: 11 дек 2012, 15:43
Местоположение: Бургас

Re: Омфалоцеле

Мнение от didoni2109 » 22 дек 2012, 15:10

Много благодаря за отговора :)

bibi123
Мнения: 2
Регистриран: 24 юли 2015, 11:33

Re: Омфалоцеле

Мнение от bibi123 » 24 юли 2015, 11:51

Здравейте Доктор Бранков,бременна съм в 10 гестационна седмица,има омфалоцеле,прибира ли се в периода на бременността.какъв е пътят за напред,и ще има ли проблеми за напред,и какви?Страшно съм притеснена.Благодаря Ви

bibi123
Мнения: 2
Регистриран: 24 юли 2015, 11:33

Re: Омфалоцеле

Мнение от bibi123 » 25 юли 2015, 09:53

Здравейте ,бременна съм в 11 г.с.,и при първият преглед откриха разширение,около оформянето на пъпната връв,първото мнение в клиника Темелков,беше дефект на предна коремна stena,При втори преглед ,в Майчин дом,ми обясниха че има разширение,но не се касае за дефект на предна коремна стена,с препоръка за преглед след две седмици.Реших на следващият ден,да отида и в АГ Болницата Варна,При Александров,вече вагинално.Там ми обясни ,че става на въпрос за Омфалоцеле,С две думи,не било голям дефект,но аз нямам и грам понятие,и съм доста притеснена и уплашена.Много Ви моля за подробно обяснение, и какъв е пътят.Прибира ли се в бременността,ако не какво следва,Ще има ли нататъшни проблеми с детенцето... Всичко това ме притеснява много,на 38 години съм имам друго здраво момче ,вече на 7,не съм се сблъсквала с подобен проблем,явно не е често срещано.
Очаквам вашият отговор и съвет.
Поздрави
Биляна

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1835
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Омфалоцеле

Мнение от професор Бранков » 26 юли 2015, 09:58

Здравейте,
пропуснал съм предишния Ви постинг.

Омфалоцелето или т.н.ембрионална пъпна херния може да намалее по време на бременността, но не и окончателно. Виждал съм почти изчезнали омфалоцелета, които се представят като много голяма пъпна херния - разликата е в покритието. Омфалоцелето е обвито в прозрачна ципа от ембрионалните елементи.

При малко омфалоцеле раждането може да стане по естествен път. При големите форми има опасност от разкъсване на ципата, така че се препоръчва оперативно родоразрешение. Това преценяват съвместно акушерът и детския хирург. В общи линии след операция за омфалоцеле децата живеат нормално - въпросът е дали няма съпътстващи аномалии от страна на чревния тракт и евентуални генетични отклонения.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори