ингвинална херния при момиче на 2г5м с VP shunt

◼ Слабинна херния ◼ Пъпна херния.
Отговори
Dimitar Blagoev
Мнения: 2
Регистриран: 07 дек 2012, 01:26

ингвинална херния при момиче на 2г5м с VP shunt

Мнение от Dimitar Blagoev » 09 дек 2012, 15:16

Здравейте проф.Бранков,

(премествам темата тук в "Хернии", където всъщност й е мястото, от "Общи въпроси", където първоначално я поставих погрешка, за което се извинявам):

Малката ми дъщеря (на две години и пет месеца) е с VP shunt, поставен месец и половина след раждането й, вследствие на тежък интравентрикуларен кръвоизлив на третия ден след раждането и последвалата прогресираща хидроцефалия (доносено дете, без проблеми до третия ден от раждането).
Дъщеря ми към момента няма никакви усложнения, тя е нормално развито дете за възрастта си. Преди седмица съпругата ми е забелязала подутина в слабините отдясно, но не сметнала за нужно да ми каже. При къпане на детето на 6 декември забелязах подутината и опасявайки се от херния, на 7.12. я заведохме на преглед при личната лекарка, която веднага ни насочи с направление към преглед от хирург с много вероятна диагноза херния.
Тъй като се информирах от медицински статии в интернет, че това е често срещано при деца с шънт поради повишеното налягане в коремната кухина, позволявам си да Ви задам следния въпрос: Ако след рентгенова снимка се окаже, че шънтът е наред, то при операцията на хернията, която явно предстои за съжаление, налага ли се присъствие и на неврохирург, специалист по поставяне на клапи, за да се реагира, ако в хода на операцията спешно се наложи неврохирургична намеса? Давам си сметка, че по т.нар. клинични пътеки това едва ли е възможно, но като родител съм много притеснен и търся най-доброто решение за детето си. Този въпрос, разбира се, важи и за по-неприятния вариант при вероятност долната част на шънта, която е в коремната област, да е причинила хернията при разместване или проникване. Какво показва Вашият опит с такива деца с шънт? Какво ще ни посъветвате да предприемем?
Извинете ме за дългия текст.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1796
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: ингвинална херния при момиче на 2г5м с VP shunt

Мнение от професор Бранков » 18 дек 2012, 21:22

Малко късно, но отговорих на първия постинг. А днес бяхте на контролен преглед и освен че моята сладка пациентка ме отбягваше, иначе си беше много добре. :D
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори