ЕЗОФАГИАЛНА ХЕРНИЯ

◼ Слабинна херния ◼ Пъпна херния.
Отговори
Л. Петрова
Мнения: 1
Регистриран: 02 май 2011, 00:39

ЕЗОФАГИАЛНА ХЕРНИЯ

Мнение от Л. Петрова » 02 май 2011, 01:39

Здравейте! Дъщеричката ми е на 6 год. с анемичен синдром и съмнения за таласемия,но не доказана. На профилактичен преглед на 1 год. се установи много нисък хемоглобин (60) и остър дефицит на желязо. Детенцето ми винаги е било много жизнено и не е лишавано от нищо, вие сам ще видите каква нежна красавица е когато дойдем при вас, затова останах учудена как се е стигнало до това положение. Приеха я по спешност в Бургас за кръвопреливане. Оттам ни изписаха с назначение за терапия с желязо (Малтофер) и насоки за хранене. Стабилизира се хемоглобина и желязото, но когато го спряхме, тя отново беше в същото състояние. Второто кръвопреливане беше в ИСУЛ, детската хематологична клиника в София. Правена и е елетрофореза на хемоглобина - отрицателна, но с напътствие да се повтори, понеже липсата на желязо може да даде фалшив резултат. Наложи се втори път да я водя в ИСУЛ. Същия сценарий - изследвания, кръвопреливане, терапия с желязо. И това са 5 год., в които това дете още няма точна диагноза и всеки нов специалист, при който я заведа започва наново. И това до преди няколко месеца. На рентгенова снимка се показа сянка, която доктора обясни като херния на диафрагмата, но за по-сигурно ни изпрати на контрастни изследвания. Те много ясно показаха очертанията на дъговидна херния с големина 4/6мм. Хирурга, при който я заведох, д-р Зикидис и от който има наистина много добри отзиви и доста чакащи пациенти пред кабинета, ми обясни, че следва операция, но той самия не иска да поеме ангажимент за нея, понеже е специфична а и е детенце и ни насочи към Пирогов, детска хирургия, тоест към вас. Молбата ми е да ми дадете някаква насока как и кога мога да я доведа при вас и спешна и най-вече сложна ли е такава операция. Ние сме от Бургас и бих искала да зная какви са условията и мога ли да разчитам на вашето съдействие, за да мога да се организирам. Ако я забавя 1 мес. опасно ли е? Интересното е, че няма оплаквания за болки или други неразположения. Игрива и неуморна е. Храни се добре. Единствено забелязвам склерите и че синеят, което се случва когато е с ниски нива на желязо и съответно нисък хемоглобин. Трябва ли да направя изследване или при прием за операция вие ще ги направите? Ще нося епикризи и стари изследвания, ренгенови снимки също. Трябва ли да запиша час за прием или с направлението можем да дойдем директно за настаняване?

Доста обширно ви описах случая, но исках да ви насоча в някаква посока, надявам се правилна. Очаквам с нетърпение отговор от вас.

Ако е нужно мога да пратя изследванията и по факс или на имейл.
Все пак е добре ако ви е удобно да ми оставите телефон за връзка и в удобно за вас време да уточним подробностите. Вие преценете... :)
Още веднъж благодаря предварително! :)
О, поставям и нейна снимка да я видите каква чаровница е. :)

Благодаря ви предварително! Всичко добро!...

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1796
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: ЕЗОФАГИАЛНА ХЕРНИЯ

Мнение от професор Бранков » 04 май 2011, 17:58

Вие описвате типичните прояви на скритата хиатална херния. Операцията е неизбежна, но може да се отложи за края на юни месец. Аз вече излизам в отпуска. Но дотогава детският лекар трябва да назначи едномесечно лечение с Нексиум (Nexium) сутрин и вечер по 10 мг, Мотилиум 3 х 1/2 табл и Сукралфат или Талцид. Също при нисък хемоглобин продължете с железните препарати. Операцията е сложна, но рутинна, бъдете спокойна. Пратете рентгените на brankov@pedsurg.net
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори