ГЕР ли е това ?

◼ Рефлукс ◼ Повръщане при хирургични заболявания
Отговори
doniboni

ГЕР ли е това ?

Мнение от doniboni » 15 фев 2006, 23:12

Здравейте, пише една загрижена майка на едногодишно момченце.
Нашият проблем е следният:
Синът ми откакто се е родил повръща между храненията, когато беше захранен с твърда храна проблемът не отшумя, споделих с педиатърката на детето и тя каза, че това повръщане се израствало, но уви

Когато малкия стана на годинка поисках направление за гастроентеролог, отидохме, тя го прегледа на ехограф и каза само, че задържа храна в стомаха и назначи ренгенова снимка, стерилна урина и вземане на кръв, направихме снимката и не се видя храна да се връща по хранопровода, иследванията от урината и кръвта бяха чудесни

Гастроентероложката предписа Церукал сутрин и вечер 10 дни прием, ефекта беше почти чудесен, като изключа последните дни когато повръщането се възобнови, отидохме на контролен преглед и тя предписа Координакс сироп, но няма внос на лекарството и продължихме с Церукала още няколко дни.

После по собствена инициатива решихме да отидем при доцент, който назначи Мотилиум приемаме го вече 5-ти ден по 4 пъти на ден по 1/4 от хапчето 15 минути преди хранене, повръщането се сведе до около 3-4 пъти на ден и вече не е на струя както преди, трябва да го пием това лекарство 3 месеца.

Не знам защо все още повръща и не може да го преодолее този рефлукс, дали това е правилното лечение ?

Благодаря предварително за вниманиетио

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от професор Бранков » 16 фев 2006, 09:36

Здравейте,

за да се отговори на този въпрос трябва още едно изследване - ендоскопско, което се прави под обща упойка.
По принцип всички бебета имат рефлукс, който трябва да отшуми докъм 1 годинка. След това възникват усложнения от страна на организма и особено хранопровода, които могат да бъдат доста неприятни.
Ако от проведеното лечение в течение на 2 месеца няма ефект, комплексът изследвания се повтаря и се обсъждат показанията за операция.
Потърсете ме на служебния телефон 952 21 37 за да уговорим консултация.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

doniboni

Мнение от doniboni » 27 фев 2006, 12:30

Благодаря за отговора :D

Имам няколко въпроса, ако ви е възможно да отговорите и на тях:
Понеже съм от Пловдив, но идването до София, може би ще е наложително, тъй като лечението, което провеждаме с Мотилиум не дава резултат, трябва ли да имаме направление от личната лекарка на малкия или трябва да е от гастроентеролога и направлението за херург ли трябва да бъде ?
Трябва ли предварително да направим някакви иследвания или Вие ще назначите такива след преглед на детето ?

Може би ще ми кажте, че и в Пловдив има добри лекари, но отзивите за Вас в бг.мама са много добри и реших да се обърна към Вас :)

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от професор Бранков » 27 фев 2006, 16:19

Здравейте,
в Пловдив наистина има добри лекари. Педитърката доц.Бошева отдавна се занимава с този проблем. От хирурзите препоръчвам д-р Сашо Йонков.
Ласкаете ме, че желаете аз да Ви консултирам. Вземете от личния лекар направление за приемане в болница. Другите неща ще ги решим на място.
Ако искате предварително да се уговорим, потърсете ме на
02-952-21-37.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

ГАБРИЕЛА

Хронично повръщане и запек при дете на 3 год

Мнение от ГАБРИЕЛА » 27 фев 2006, 18:57

Здравейте! Моят син започна да повръша на фонтан, когато стана на 6 месеца и никога след това не е спирал. Лекарите в Педиатрията ни изписаха Координакс, който след наколко месеца леко намали повръщането, но не го спря. След това пихме Мотилиум без ефект. В момента детето е на почти 3 години, лежахме за изследване в Гастрото на Педиатрията, но там смятат, че аз преувеличавам, тъй като детето "няма вид на недохранено". На тази възраст синът ми не може да се храни нормално, дави се и повръща на фонтан от незначителни дребни частици в храната, повръща, когато се закашля, когато е болен и когато е здрав. Има проблеми със изхождането, имало е периоди, в които нещата се бяха нормализирали, но напоследък сме редовно на свещички и Дуфалак. Много ме тревожи това състояние, което не отшумява с възрастта. Горе долу всеки ден повръща по веднъж, понякога и по-често, радко пропуска ден. Моля ви, дайте ми съвет и кажете къде да го заведа, за да му помогнете.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Хронично повръщане

Мнение от професор Бранков » 28 фев 2006, 10:27

Здравейте Габриела,

наистина с възрастта типичните за бебето проблеми отшумяват или изчезват при правилно лечение. Ако лечението не помага и оплакванията продължават, нужен е съвет от детски хирург.
Едва след като отхвърлим вероятни диагнози от хирургично естество, можем да насочим детето към детска гастро-ентерология за други специфични изследвания.

Заповядайте при нас. Ако искате предварително да се уговорим, потърсете ме на 952 21 37.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

doniboni
Мнения: 1
Регистриран: 27 фев 2006, 13:29
Контакти:

Мнение от doniboni » 28 фев 2006, 10:46

Здравейте :)

Последно бяхме точно при доцент Бошева, която ни беше препоръчана от др. Чапкънов /който е кардиолог и наш роднина/.

В предишният Ви постинг отбелязахте, че трябва да се изчака два месеца, за да се види дали лечението ще даде резултат, въпросът ми е да изчакам ли и този месец, понеже само един месец /без няколко дни/ е минал от лечението или да не чакам повече и да Ви потърся на номера, който ми дадохте ?

Питам защото доц. Бошева казва, че лечението се провежда три месеца, ако не даде резултат се увеличавала дозата на Мотилиума :roll:, и се питам докога ще се провежда това лечение с лекарства, не е ли вредна толкова дълга употреба на медикаменти за едно дете на година и три месеца :?

Нана

Атропин

Мнение от Нана » 28 фев 2006, 16:44

Намерете някой педиатър и го попитайте за схема за лечение с атропин при такова повръщане.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Атропин

Мнение от професор Бранков » 28 фев 2006, 17:06

Вярно е, че по-рано прилагахме Атропин при тези повръщания, които наричаме "залпови" или "фонтанни". Т.е. давахме го преди ехографската (а по-рано - рентгеновата) диагноза на вроденото пилорно стеснение.

Сега вече диагнозата на вродената стеноза се извършва веднага, а операцията - на същия или другия ден. Няма нужда от атропин. Пък и става дума за деца на 1 - 2 месеца.

Обаче, ако едно дете на 2 - 3 години продължава да повръща на фонтан, трябва да се установи причината, а те са много. И има много по-модерни срества за повръщането, въпреки че те са спорни за приложение при деца. Атропин все по-малко има приложение в ранната възраст.

Хората се боят от думата "хирургия", но тя понякога има последната дума при доста заболявания.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори