Поврщане след четвъртия месец

◼ Рефлукс ◼ Повръщане при хирургични заболявания
Отговори
kokolina7777
Мнения: 2
Регистриран: 27 дек 2011, 00:37

Поврщане след четвъртия месец

Мнение от kokolina7777 » 27 дек 2011, 00:43

Честита Коледа професор Бранков! Дано продължите да помагате все така всеотдайно, а дарената от Вас добрина все ще намери начин за да се върне на виновника. Прочетохме много и само хубави отзиви за Вашата работа и решихме, че е най-добре и ние да се консултираме с Вас.

Към 26.12.2011 г. сина ни е вече на 4 месеца (роден е на 21.08). Въпреки, че се появи в 36-та седмица с тегло 2 810 гр., престоя 3 дни в ковьоз и беше изписан на 5-тия ден в норми. От раждането до настоящия момент детето е весело, закачливо, храни се с апетит, почти не плаче, спи като буба, добре наддава на тегло.
На 2,5 месеца в продължение на седмица се напъваше постоянно по цяла нощ (без да следва изхождане). С направление за преглед при специалист беше предписано лечение с мотилиум и квамател. Приема на мотилиум беше последван от остри спазми и силен рев, като 2-я път го повърна. До прием на квамател не стихнахме, т.к. решихме да не мъчим детето. След няколко дни напъването отшумя от само себе си. На по-късен етап се появи нерегулярно закашляне, което продължава и до сега.

Към момента детето е с тегло около 6 000 гр. Храни се с кърма на 3,5-часов режим при 6-часова нощна почивка. Вече не му стига майчиното мляко (пие по 120, а сутрин 140 и вечер 170 мл в зависимост от настроението и апетита). За това преди окло 10 дни започнахме да опитваме дохранване с АМ – едно хранене в денонощие (следобед). Не хареса Hipp, Nan и Nutrilon, за два дни яде Milumil и отказа и него, за два дни се съгласи на Nutrilon. Принципно се храни лакомо, но придружено със странни стомашни звуци, които спират само ако се оригне мъжки (даже и в началото на яденето след 10 мл храна).

Какво ни притеснява:
Получи се така, че в рамките на два дни (21 и 22.12) повърна на фонтан по два пъти на ден и намали леко количеството храна. 3-те пъти беше по време на хранене, повръщайки част от изяденото (по около 40 мл), като след това продължаваше да яде с настроение и заспиваше. Последното повръщане от тази серия беше около 40 мин. след хранене с АМ, по време на сън, повръщайки всичко, което беше изял. Видимо в повърнатото нямаше нищо друго, освен мляко и стомашни сокове. По препоръка на личния му лекар му поставяхме (22 и 23.12) 2 пъти дневно по 1/2 свещичка Вомитусхил. Детето се успокои, спря да повръща (започна и да си отспива от умората след дните с повръщания) и отново увеличи количеството храна. АМ беше заменено с Aptamil – обикновено, примесено с такова против повръщане. Този път детето го хареса и го похапва с апетит.

На 26.12 повръщането на фонтан се възобнови. Сутринта повърна много малка част (20 мл) в края на храненето (общо 120 мл). Следобяд по време на хранене повърна всичко изядено до дадения момент (50 мл), след което се оригна мощно и продължи да яде докато не стигна АМ 110 гр. Вечерта на 26-ти изпи 175 мл кърма и около ½ час след това повърна почти половината.

Бихме желали да Ви попитаме:
1. Касае ли се в случая за ГЕР и необходимо ли е лечение или се очаква „до го израсне”?
2. Нужни ли са изследвания за наличие на пилорна стеноза или др. усложнение?
3. Към момента разполагаме с направление за преглед при специалист и ни е нужен съвет как най-добре да го използваме и какво да предприемем за облекчаване положението на детето?

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Поврщане след четвъртия месец

Мнение от професор Бранков » 28 дек 2011, 08:10

Общото при недоносените деца е че смущенията в храненето продължават дълго време. Това е типичен рефлукс. За неговото лечение са нужни комплекс от мерки и диети, които най-добре да получите от специалист. Например д-р Мазнейкова в "Токуда" или доц.Маринова от Университетската педиатрична болница.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

kokolina7777
Мнения: 2
Регистриран: 27 дек 2011, 00:37

Re: Поврщане след четвъртия месец

Мнение от kokolina7777 » 10 яну 2012, 17:10

Благодарим Ви професоре за навременния и професионален отговор.

Посетихме доц. Маринова, която ни успокои, че детето ще "израсте" проблема с малко помощ от наша страна в съответствие с нейните предписания.

С пожелания за много професионални и лични успехи,
от едни благодарни родители.

Отговори