Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

◼ Рефлукс ◼ Повръщане при хирургични заболявания
Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от професор Бранков » 07 авг 2009, 08:09

Здравейте всички!

Пускам тази тема като нова, защото по въпроса за повръщанета при бебетата и малките деца има много въпроси, но те се поставят разпокъсано. Аз получавам почти всеки ден запитвания от майки с бебета, които повръщат и които не получават достатъчно помощ от лекуващите педиатри. Това повръщане е свързано най-вече с рефлукс, или връщане на храна от стомаха в хранопровода, който в над 90 % се лекува медикаментозно. Но за нас детските хирурзи има видове повръщане, което задължително се лекуват с операция. На първо място е стенозата на пилора, после разни редки аномалии на червата. Повръщането като "рефлукс" рядко води до операция.

Но... оперираме и деца с рефлукс, по-точно рефлуксна болест. Тази болест понякога се проявява със симптоми от страна на белия дроб (пневмония, астма), кръвта (анемия), устна кухина (фарингит, ринит), общо състояние (изоставане в теглото). Често идват по-големи деца с вече стеснен хранопровод вследствие рефлукса. И тогава операцията е задължителна.

За да не се стига до такива усложнения ние приемаме и изследваме всички бебета и деца с повръщане. В детска гастроентерология София, в Пловдив, Варна и (май няма другаде) също се правят такива изследвания. Но решението за това, дали детето да се оперира или не, вземаме ние в Детска хирургия "Пирогов" - София и детска хирургия в Пловдив. Аз ръководя това направление и имам над 30-годишен опит с проблемите и усложненията от болестта "повръщане". Давам това изявление, за да улесня майките, които търсят специализирана консултация. Ще ме откриете на 0888 373 857 (проф.Бранков), а моите заместници - доц.Дребов (02 91 54 552) и д-р Шивачев (02 91 54 553).

Не се притеснявайте да искате съвет. Пожелавам на всички да имат здрави деца! И да са щастливи майки!

проф.Бранков
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

kuku1971
Мнения: 1
Регистриран: 02 сеп 2009, 20:19

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от kuku1971 » 02 сеп 2009, 20:22

Здравейте докторе, момчето ми повръщаше като бебе, после му мина, а сега пак започна да повръща така 2 - 3 пъти дневно, дави се и повръща малко храна и слюнка. Какво може да му е? Иначе се храни добре. Забравих да кажа че скоро ще стане 3 годинки.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от професор Бранков » 03 сеп 2009, 18:40

Има вероятност продължителното повръщане (рефлукс) да е дало отражение на хранопровода - раздразване и язвички, леко стеснение. Трябва да го доведете да направим изследване на рентген и да назначим лечение съобразно находката.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Ралица Лазарова
Мнения: 1
Регистриран: 08 окт 2009, 22:19

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от Ралица Лазарова » 08 окт 2009, 22:23

Здравейте,проф.Бранков.Пише Ви майката на едно тримесечно бебе-Денис,което беше прието по спешност в Пирогов от първа гр.болница.Може би ще си спомните,за кое детенце става въпрос.Детето ми беше в много тежко състояние,оперира го д-р Думанов поради съмнение за инвагинация.За щастие такава не беше установена.Детето се възстановяваше бавно в детска реанимация в Пирогов.Идвали сме със съпруга и майка ми при Вас за консултация.Вие тогава ни успокоихте,но и ни разяснихте какви големи рискове крие състоянието му.За щастие всичко премина.Благодарна съм Ви и затова,че когато ме преха в отделението Вие идвахте да се информирате за състоянието му.След изписването му от Пирогов,след две седмици детето отново получи животозастрашаващ задух и отново го приха в трета гр.болница.Спасиха го.Казаха ми,че диагнозата му е ГЕР.Какаво бихте ме посъветвали?Страхувам се,че отново може да се задуши,а казаха,че едва ли ще издържи за трети път.Всички доктори от трета гр.болница са потресени от операцията,която му е извършена от д-р Думанов.Детето е с жестока херния,а операцията изглежда наистина потресаващо.Благодаря Ви предварително!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от професор Бранков » 12 окт 2009, 17:43

Аз ви обясних, че операцията беше извършена на фона на остро вирусно състояние, след което се получи инфекция на оперативната рана. Уверявам Ви, че една по-далечна пластика ще отстрани проблема. Колкото то ГЕР, той трябва да се лекува, за да не се стигне до операция. Елате да поговорим.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

ivalina ivanova
Мнения: 2
Регистриран: 14 яну 2013, 12:32

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от ivalina ivanova » 14 яну 2013, 14:10

Здравейте, професор Бранков,
Много благодарни майки ни препоръчаха Вас като най-добрия единствен лекар, който може да се справи с такива тежки случаи. Първо искам да споделя, че нашето мъниче е родено, следено и лекувано в Чехия. За да вкарам повече яснота в проблема ни ще започна малко от далече. Нашият син е роден не само преждевременно, но и с много проблеми, започнали още по време на бременността. Роден е 940гр., в 32 седмица, хипотроф. От раждането му постоянно се борим за неговото здраве. Преминахме през анемия, лекувахме черния дроб, още продължава лечението на щитовидната му жлеза. Има още хипоспадия с все още не слезли тестиси. Има рефлукс, потвърден с РН-метрия, повръщаше много често, но успяхме да ограничим повръщанията до 1-2 пъти на ден. В момента тежи 5740гр., като от 14.08.2012 до 07.01.2013 е наддал 630гр., като последните месеци, теглото му непрекъснато се колебае, но може да се каже че стои на същите килограми, а те са доста малко за неговата възраст – 1 година и 10 дни –коригирана възраст 10 месеца. Приемът за деня му беше 550-650мл, но се стараем да го увеличим, но се увеличават и повръщанията. Вследствие на това, че не наддава има изоставане в психическо и физическо развитие, което лекарите тук казват, че все още е обратимо (отговаря на 6-7 месечно бебе). Всъщност проблем с наддаването е имал още на ембрионално ниво, но бременността беше много проблемна и е възможно това да се е дължало на тумора в плацентата по време на бременността. След раждането си получаваше добавка към млякото – FM85, която да подпомогне растежа му и няколко месеца неговото развитие беше много добро. Въпреки всичките ни усилия, в последно време не добавя нито грам. Даваме му Helicid, който потиска стомашните киселини и не допуска контакта им с хранопровода, което предизвиква дразнене и болка. За подпомагане на апетита използваме мултивитаминов сироп за апетит Pikovit, хомеопатия – Lycopodium Clavatum, Nux Vomica. Спазваме всички препоръки за деца страдащи от рефлукс – изправено положение, дори в леглото и количката, оригване след всяко хранене и задържане в изправено положение поне 30 мин. след хранене. Даваме му храни, които имат неутрален вкус. Храним го с малки порции по-често. Лекарите отхвърлят възможността да не усвоява храната. Правим логопедични упражнения, тъй като не може да приема гъста храна или пюрета, които имат малки парченца – задавя се и повръща. Затова пюретата му ги даваме разредени с не голямо количество вода (най-често запарка от овесени ядки, на 120-150гр. Пюре – 30-50мл. вода) през биберон. Като решение на нашия проблем, лекарите тук ни предлагат да сложим сонда, която е временно решение, след което е възможно да се стигне до операция, която те твърдят, че е много сложна. Опасяваме се, че поставянето на сонда ще усложни положението и въпреки че те твърдят че е направено всичко за него се опасяваме, че има още изследвания, които биха могли да се направят и евентуално да доведат до друго решение.
Преди да пристъпим към инвазивни методи бихме искали да се консултираме с Вас. Вярваме във Вашата компетентност при решаване на такива проблеми.
При необходимост можем да предоставим преведени всички лекарски епикризи правени до момента.
Благодарим предварително!

С уважение,
Ивалина Иванова

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от професор Бранков » 14 яну 2013, 14:48

Това са типични оплаквания на недоносено и полималформативно дете. По отношение педиатричния проблем - лекарства, хранене и прочее, аз нямам думата.

Какъв е хирургичния проблем: за да се захрани детето, колегите искат да поставят сонда, която обаче може да засили рефлукса. Това се прави. Но в САЩ направо се извършва гастростома - сонда през коремната стена директно в стомаха, откъдето да се храни пълноценно, а някои поставят оперативно сонда в тънкото черво. След това се налага втора операция да се спре рефлукса - тя не е толкова сложна, ако детето се подготви добре.

Аз говоря теоретично, защото не познавам случая. И да ми го обяснявате подробно, ако лично не го изследвам, нищо не мога да кажа. Доверете се на чешките лекари.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

ivalina ivanova
Мнения: 2
Регистриран: 14 яну 2013, 12:32

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от ivalina ivanova » 14 яну 2013, 20:50

Добър вечер, професоре,

много благодарим за бързата Ви реакция. Наистина е много трудно да се направи анализ на състоянието на пациент, когато не е физически при Вас, но въпреки това съветите Ви са ценни за нас. Що се отнася до хирургичния проблем, лекарите тук планират да направят тази операция за рефлукса, но за съжаление, те не смятат, че тя не е толкова сложна, а напротив, притесняват се дали детето ще издържи а също така твърдят, че следоперативния период ще бъде много тежък и болезнен за него и ще се храни чрез сонда в стомаха. Смятате ли, че проблемът на сина ни може да се реши само и единствено по оперативен път и ако да може ли тя да бъде пластична (безкръвна) и без сонда?

Благодарим за Вашето време!

С уважение,
Ивалина Иванова

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от професор Бранков » 17 яну 2013, 23:59

Разбира се, че операцията може да се направи лапароскопски. В много случаи хирургичното лечение е неизбежно. Колкото до сонда в стомаха, за какво точно говорите - сонда през носа или през гастростома?
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

margarita.kukovska
Мнения: 2
Регистриран: 25 яну 2013, 12:20

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от margarita.kukovska » 25 яну 2013, 14:07

Здравейте, професор Бранков!
Пише Ви майката на 8г. момиче от Хисаря. Ще Ви опиша подробно как се случиха нещата при нас.
В края на октомври месец внезапно вечерта детето каза, че му се повръща, но не можеше. Така 2 часа се мъчи, но не успя да повърне. Един единствен симптом гадене - без нищо друго. Последно беше хапнала шоколадова торта.
След 2 дни отново по същото време вечерта тя отново изпадна в подобна криза с гадене, но този път се появи и коремна болка. Пак беше консумирала шоколад последно. След тези 2 по-сериозни кризи детето започна да се оплаква от болки в корема след хранене, а вечер все имаше гадене, но никога не е повръщала. Личната ни докторка предположи рефлукс и ни изпрати при специалист педиатър. От там ни назначиха 2-месечно лечение с Нексиум и 10 дни детето пи Де-Нол, както и диета за храненето. Нещата постепенно поотшумяха. Курса на лечение с Нексиум приключи. Мевдувременно направихме всякакви изследвания - за Хеликобактер, за тении, за глисти, за наличие на кръв в изпражненията, 2 дни беше на бяла диета за изследванията. В крайна сметка всичко излезна отрицателно.
И така точно в новогодишната нощ след като детето легна късно през ноща, мина около 1 час и тя се събуди като каза, че много й се повръща. Веднага след това я заболя и корема. Кризата продължи около 1 час. От тогава насам всеки ден я боли корема. След това на 2.01 вдигна температура и се появи силен гърлобол. Лекувахме я 6 дни в нас с Клацид, но не се повлия. Изглежда беше грип. Специалистът педиатър ни изпрати на УНГ - от там установиха синузит с напълно засенчване на левия синус. Така двамата доктори решиха да я вкарат в болница, за да може да й се направят изследвания както за стомаха, така и за синузита и да й сложат венозен антибиотик. Всички направени кръвни изследвания в болницата са в норма. Направена й беше контрастна рентгенова снимка на стомаха, която установи възпален дванайсетопръстник и лигавица и слуз по лигавицата. Диагноза гастродуоденит. В изпражненията й също има слуз. Всичко останало е наред. Изписаха я от болницата с подобрен апетит, защото тя по принцип е много злояда. За вкъщи й беше назначено лечение със Зинат за още 5 дни. Така общо антибиотика стана 15 дни. И въпреки приема на антибиотик детето все се оплаква от гърлобол - предимно вечер. Вече повече от 20 дни все я боли гърлото. Понякога казва, че болката се появява внезапно и че е непоносима, а друг път по-лека. Понякога й се случва като легне в леглото и тогава чак почва да я боли. Описва я като щипане по гърлото, като опъване, а понякога и като гъделичкане. Не е типична болка като при настинка.
Заключението на гастроентеролога е, че това не е рефлукс и дори не й назначи лекарства за гастродуоденита. УНГ е на мнение, че детето е добре. Но това, което ни тревожи е всекидневната коремна болка, която се появява следобед след училище и постоянния гърлобол. Възможно ли е да е свързан със стомашните проблеми? Мислите ли, че има нещо притеснително при тези симптоми?
В момента единствено от болницата са ни казали да даваме Ксизал. А по назначение на специалиста педиатър приема Гавискон. Даваме и различни смукалки за гърлото като Хербитусин, Тонзилотрен, Салвигол, Септофорт.
Какво ще ни препоръчате вие? Да правим ли други изследвания или да оставим нещата така? Обезспокоителна ли е тази болка в гърлото и болката в корема - всеки ден?
Много Ви благодаря!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от професор Бранков » 27 яну 2013, 14:25

Така трудно мога да ви дам съвет. Доведете детето при мен. Има и други лекарства, както е нужно и повече изследвания - гастроскопия за хранопровода и стомаха, пулмологично изследване за скрита астма. Има и още нещо - може би преглед от невролог или психолог. Имало ли е отключващ момент като остър стрес или продължителен душевен дискомфорт? Трябва да се мисли за всякакви възможни причини.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

margarita.kukovska
Мнения: 2
Регистриран: 25 яну 2013, 12:20

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от margarita.kukovska » 27 яну 2013, 15:10

Здравейте, д-р Бранков!

Много Ви благодаря за отговора. Наистина ще трябва да дойдем при вас.
Снощи имахме поредната криза - продължи около 2 часа, но беше най-лошата до сега. Започна с болка в стомаха, след това премина към гърдите - описва го като парене. След това каза, че нещо кисело все едно й се е изляло в гърлото и е започнало да й щипе. Гаденето беше много засилено, но както и преди не успя да повърне. Най-лошото беше, че се притесняваше, че не може да диша, но нямаше действително задух. Оплака се и от болка в ушите. Но само да уточня - в момента е абсолютно здрава с бледо гърло (в смисъл не е червено). Всичко се появява с кризата, тръгнала от коремната болка. След 2 часа на тези мъчения най-накрая заспа. Днес се събуди с кашлица, храчки и отново гърлобол. От днес докторката ни вмъкна Мотилиум.
Астма действително има от 2 години насам - неалергична астма. Приема Сингюлер вече 2 години. От 8 януари временно го спряхме за 1 месец, за да лекуваме стомаха. Пристъпи на астмата никога не е имала, а имаше спазми, които минаваха трудно, но това беше преди 2г, от тогава насам е добре по отношение на тази диагноза.
Сливици няма от 2 и половина години насам.
За душевен проблем - може би това, че имаме бебе вкъщи и промененото внимание вследствие на това.
Вие сте изключителен доктор и много ще сме Ви благодарни ако може да ни приемете. Как де се свържем с Вас, за да запишем час?
Благодарности!
Маргарита Куковска - майката на Даниела Пирянкова от Хисаря

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от професор Бранков » 06 фев 2013, 11:32

Аз вече се видях с Вас. Действително има стресова причина. Пишете ми как се развиват нещата.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

akinom
Мнения: 1
Регистриран: 12 ное 2014, 18:02

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от akinom » 12 ное 2014, 18:12

Здравейте! Не знам дали темата все още се следи, но все пак ще опитам.
Моята ситуация е следната: от дете имам поставена диагноза Алергичен ринит. Тогава дълго време имах кашлица, която завършваше с повръщане и се оказа, след направено изследване, че съм в предасматично състояние. Докторите сметнаха, че това се дължи на ринита и с медикаментозно лечение нещата се нормализираха. В по-късен етап имах отново проблеми с белите дробове и се наложи операция. В момента, от известно време насам, имам засилени симптоми за Рефлуксна болест - постоянни киселини, парене, тежест, дискомфорт и болка в областта на гърдите, трудно преглъщане, дори болка на определено място в хранопровода при преминаване на храна точно там, гадене, бързо засищане. Искам да ви помоля за мнение и евентуално, ако смятате, че е възможно, да запазя час за консултация при Вас, тъй като не съм сигурна, дали преглеждате по-възрастни пациенти. Благодаря предварително!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1815
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксна болест.

Мнение от професор Бранков » 13 ное 2014, 20:03

Приемам да Ви консултирам. В ТОКУДА има много добри специалисти във всички паралелни области, които обхващат Вашите оплаквания. Доста е сложно това, което описвате. Потърсете ме на 0888 373 857
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори