Екипи на три болници и ВВС участваха в животоспасяващи операции на 7 годишно дете.

Екипи на три от водещите болници в България – Военномедицинска академия, „Пирогов“ и „Св. Марина“, както и на Военновъздушните сили бяха мобилизирани за извършването на животоспасяващи операция на 7-годишно дете, настанено за лечение във варненската болница.

Малкият пациент е бил приет в УМБАЛ „Св. Марина“ заради влошено здравословно състояние. Преди това той е опериран и лекуван в Турция заради онкологично заболяване. Преминал е през химиотерапия.

Акцията протече на два етапа

15 април

тричленен екипаж на ВВС със самолет „Спартан“ транспортира до морската ни столица медицински екип в състав: Проф. Никола Владов – ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, д-р Радослав Костадинов и доц. Румяна Андонова – началник на Клиника по детска анестезиология и реанимация на „Пирогов“.

Там те направихме животоспасяваща оперативна интервенция която доведе до стабилизиране състоянието на детето.

16 април

Втори екипаж заминава с военния самолет, за да транспортира малкия пациент от Варна до София. Реанимационен екип на „Св. Марина“ придружил детето до реанимацията на „Пирогов“.

„Благодарение на усилията на колегите, още на следващия ден имахме възможност да го оперираме, въпреки драматичната ситуация и на фона на една нестабилна хемодинамика“, поясни проф. Владов. Той, заедно с колегите си от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология – доц. Васил Михайлов и д-р Радослав Костадинов, проф. Евелина Одисеева – ръководител на Клиника по интензивно лечение на ВМА, и специалистите от детска реанимация и детска хирургия на „Пирогов“ – доц. Румяна Андонова, доц. Христо Шивачев – началник на „Клиника по детска хирургия” и д-р Стефан Стоилов – завеждащ Отделение по детска коремна хирургия, извършиха дясна хепатектомия – отстраняване на дясната половина на черния дроб на детето.

„В момента състоянието му е стабилизирано. То е под грижите на колегите от „Пирогов“ и се очаква да бъде екстубирано“, каза още проф. Владов. 

Той благодари на всички екипи – и медицински, и на военните пилоти, които за пореден път показаха висок професионализъм и бърза реакция в кризисна ситуация.

Снимка: Архив ВМА.