Две новородени бяха спасени от екипа на д-р Цветко Георгиев.

Две новородени бяха спасени от екипа на д-р Цветко Георгиев.

Двете момичета се раждат с рядко срещана аномалия, при която част от червата некротизират още в утробата. Това е животозастрашаващо състояние, при което аномалиите водят до образуването на кистични туморни формации, които се срастват останалите коремни органи и пречат на бебетата да се хранят. Момичетата са преведени в Отделение на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов” когато са едва на няколко дена. Завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му извършват няколко продължителни и животоспасяващи операции на няколко етапа. Сега момичетата са добре, хранят се самостоятелно и имат шанс да имат пълноценен живот.

Д-р Георгиев сподели, че подобна патология е изключително рядка и в практиката си е срещал около 15 подобни случая.

Основен принос двете момичета да посрещнат първата си Коледа имат екипите на две отделения: Отделението на новороденото и вродените аномалии, Отделението по детска реанимация и техните завеждащи – д-р Цветко Георгиев и д-р Христо Пседерски.

Родителите на едното момиченце споделиха, че ги очаква най-хубавата Коледа и си пожелаха занапред всички празници да се все така прекрасни!